KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Oživjela Fabrika duhana Sarajevo

Kompanija  KMK Društvo za konsalting, mreže i komunikacije d.o.o. Sarajevo preimenovala je svoje ime u Fabrika duhana d.o.o. Sarajevo

Oživjela Fabrika duhana Sarajevo

Fabrika duhana d.o.o. Sarajevo je prestala  postojati prošle godine nakon 140 godina neprekidnog rada, ali oživio je novi privredni subjekt pod ovim imenom, izvještava Indikator.ba.

Kompanija  KMK Društvo za konsalting, mreže i komunikacije d.o.o. Sarajevo preimenovala je svoje ime u Fabrika duhana d.o.o. Sarajevo (skraćeno FDS d.o.o.).  Kompanija je sada  registrovana na adresi  Bulevar Meše Selimovića 27, Sarajevo.

Da li je preimenovanje kompanije KMK samo rezultat nostalgije ili postoje  planovi za oživljavanje duhanskog biznisa nije poznato.

Kompanija KMK je osnovana  2008. godine, a u vlasništvu je Kenana Kržila.  Bavi se se uvozom i veleprodajom robe, profesionalnim savjetovanjem, projektovanjem i inžinjeringom, te  izvođenjem elektroinstalacija jake i slabe struje.

Kompanija je u prošloj godini imala vrijednost poslovanja 76,9 hiljada KM i rezultat poslovanja od 18,0 hiljada KM.

Fabrika duhana Sarajevo, čiji je vlasnik bila kompanija Badeco Adria d.d., je likvidirana, a preduzeće je izbrisano iz sudskog registra.

Za podsjećanje, Vlada FBiH je 2016. godine prodala udio države u FDS-u od 39,9 posto austrijskoj kompaniji CID Adriatic Investments GmbH koja je djelovala u saradnji sa gigantom duhanske industrije British American Tobacco.

Novi vlasnici su u proljeće prošle godine odlučili likvidirati firmu iz, kako je navedeno, ekonomskih razloga. Nasljedstvo nekadašnjeg giganta koji je prije rata zapošljavao 3.000 radnika čini kompanija Badeco Adria, koja je pravni sljednik FDS-a. Pod njenim okriljem proizvode se pekarski proizvodi pod brendom Fine Food.

Iako je nekadašnji duhanski gigant ugašen njegovi brendovi još žive. Popularna "Drina" još uvijek se prodaje u Bosni i Hercegovini, a ove cigarete proizvode se u Poljskoj.

Foto: Brend koji ne umire - FDS

 

 

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.