KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Hrvatska ENNA ušla na tržište električne energije u BiH

Kompanija poznata i kao najveći dioničar Luke Ploče dobila je dozvolu FERK-a, a u postupku je dobijanja i licence od DERK-a

Hrvatska ENNA ušla na tržište električne energije u BiH

Sve  dužem spisku međunarodnih trgovaca električnom energijom u Bosni i Hercegovini pridružit će se još jedna kompanija ENNA Opskrba BH Sarajevo, izvještava Indikator.ba.

Ova kompanija podnijela je sredinom oktobara Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK) zahtjev za izdavanje dozvole za međunarodnu trgovinu električnom energijom.

Prema nacrtu dozvole koji je stavljen na uvid javnosti licenca se izdaje za period od 1. januara 2024. godine do 31. decembra 2025. godine i koristit će se u skladu sa Standardnim uvjetima za korištenje licence za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine električnom energijom.

Društvo je sredinom oktobra od FERK-a dobilo dozvolu za snabdijevanje električnom energijom – dozvola II reda.

Društvo ENNA Opskrba BH Sarajevo podružnica  je hrvatske kompanije ENNA Opskrba d.o.o. Vukovar, koja je dio velike poslovne grupacije. Registrovano je sa osnivčakim kapitalom od milion KM.

ENNA (Energia naturalis) grupa slovi kao jedna od najbrže rastućih u Hrvatskoj.

Osnovni biznis bio joj je trgovina i opskrba plinom, ali je sada prisutna u djelatnostima vezanim uz željeznički cargo transport, logistiku, obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost...

Najpoznatija je po ulaganju u Luku Ploče 2019. godine čiji je najveći pojedinačni vlasnik sa 38,27 posto udjela.

U Bosni i Hercegovini trenutno ima 26 međunarodnih trgovaca električnom energijom.

Foto:ENNA

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.