KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Uplatom od 2,4 mil KM spašena prva emisija zelenih obveznica

Emisija ESG obveznica Naše Banke je, po svemu sudeći, dostigla prag uspješnosti od 60 posto

Uplatom od 2,4 mil KM spašena prva emisija zelenih obveznica

Uplatom koja je izvršena pred kraj javne ponude u iznosu od 2,4 miliona KM spašena je prva emisija zelenih obveznica u Bosni i Hercegovini koju je provela banjalučka Naša Banka, izvještava Indikator.ba.

Iako treba sačekati zvanično saopštenje Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, portal Indikator.ba na osnovu obavljenih uplata saznaje da je dostignut prag od 60 posto koji je dovoljan za proglašenje emisije uspješnom.

Naime, od 70.000 ponuđenih obveznica upisano je 42.270 u ukupnoj vrijednosti 4,227 miliona  KM. Time je postignut procenat uspješnosti od 60,386 posto, a 60 posto je zakonski prag za uspjeh emisije.

Emisija je faktički spašena pred sam kraj isteka javne ponude, 22. novembra, kada je obavljena najveća kupnja 24.000 obveznica, odnosno uplata od 2,4 miliona  KM.

Upis obveznica na  Banjalučkoj berzi okončan  je 24. novembra, a trajao je u proteklih mjesec dana.

Službeno očitovanje o rezultatima emisije obveznica očekuje se uskoro od Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske.

Prvom emisijom ESG obveznica javnom ponudom na Banjalučkoj berzi Naša Banka emitovala je 70.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 100,00 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije 7.000.000,00 KM.

Iz Naše Banke naveli su da je cilj prve emisije ESG obveznica smanjenje emisije CO2, a prikupljenim novcem kroz dvije kreditne linije finansirat će se dugoročni krediti za nabavku  proizvoda koji rezultiraju smanjenjem CO2 emisija za fizička lica i za pravna lica.

- Namjena tih kredita je, između ostalog, vezana za nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela, električnih automobila, kao i sve ostale namjene koje dovode do umanjenja emisije CO2, uz mogućnost refinansiranja faktura za osnovna sredstva plaćena najviše 12 mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva za kredit, navode u Našoj banci.
Očekivani efekti su jačanje i disperzija kreditnog portfolija kao i jačanje pozicije banke na tržištu finansijskih usluga uopšte, te zadovoljavanje potreba klijenata na tržištu BiH, kao i uključenje u primjenu ESG principa u poslovanju banke.

Dospijeće emisije je 7 godina, a kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 5,15%. U prve dvije godine isplaćivaće se polugodišnje samo kamata (grejs period), a nakon toga preostalih pet godina isplaćivaće se glavnica i kamata u jednakim polugodišnjim anuitetima.

Emisija se vrši uz angažovanje validatora ENOVA d.o.o. Sarajevo, koji će izvršiti validaciju ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica nakon tri godine za prvo mjerenje od dana registracije obveznica iz emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka, odnosno između 6. i 7. anuiteta. Nakon toga dostavit će emitentu izvještaj o ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica, najkasnije u roku od 20 dana prije dana dospijeća 7. anuiteta.

U slučaju da validator ENOVA d.o.o. Sarajevo, nakon izvršene validacije, utvrdi da emitent nije ispunio ciljeve predviđene Odlukom o emisiji (broj 01-1-CB6115/23 od 11.08.2023 godine), kamatna stopa se povećava za 0,20 procentnih poena i iznosiće 5,35% do dospjeća.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.