KOMPANIJE I TRŽIŠTA

EPBiH poziva na "rješenje" za vlastitu tešku situaciju

Izostanak rješenja biće ozbiljna prijetnja integritetu i stabilnosti elektroenergetskog sistema, navedeno u saopćenju

EPBiH poziva na "rješenje" za vlastitu tešku situaciju

Uprava  i uposlenici  Elektroprivrede BiH će s Vladom FBiH i dalje činiti maksimalne napore na iznalaženju rješenja za izuzetno tešku situaciju u kojoj se kompanija nalazi. Izostanak rješenja biće ozbiljna prijetnja integritetu i stabilnosti elektroenergetskog sistema, ali i funkcionisanju drugih segmenata FBiH, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Saopćenje dolazi dan kasnije nakon što je Vlada Federacije BiH  proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu
                                     
- JP Elektroprivreda BiH uprkos problemima s kojima se zbog nedostatka dovoljnih količina uglja iz rudnika Koncerna EPBiH suočava u omogućavanju kontinuiteta proizvodnje električne energije, obezbjeđuje uredno snabdijevanje više od 800 hiljada kupaca i očuvanje integriteta elektroenergetskog sistema.   

Smanjenje  isporuka uglja iz rudnika  Koncerna EPBiH prema termoelektranama u Tuzli i Kaknju datira od 2019. godine i traje u kontinuitetu do danas. Trenutne isporuke su drastično niske. Rezultat je ozbiljno ugrožavanje rada termoelektrana, pad proizvodnje električne i toplotne energije za zagrijavanje gradova Tuzla, Lukavac i Kakanj.  

Elektroprivreda BiH je 2018.godine proizvela 7.245,4 GWh električne energije. Godinu kasnije značajan pad zbog nedostatka uglja i ostvarenje 6.033,8 GWh. U 2022. godini, proizvedeno je svega 5.849,2 GWh ili 1.396 GWh manje u odnosu na 2018. Za prvih 11 mjeseci  2023. ostvarena proizvodnja je iznosila 4.834 GWh i na kraju godine će biti ispod 5.500 GWh, navodi se u saopćenju Elektroprivrede BiH.

Dodaje se da su nedostajuće količine uglja iz rudnika Koncerna EPBiH nadomještene  kupovinama od trećih lica kako ne bi bilo ugroženo snabdijevanje prvenstveno domaćih kupaca. Međutim, navedeni ostvareni proizvodni rezultati doveli su do značajnog smanjenja bilansnih viškova namijenjenih za prodaju na tržištu i ostvarenju prihoda  po tom osnovu. Situacija je konstatuje se, neminovno uticala na finansijsko poslovanje kompanije i negativne rezultate. 

-  Prosječna cijena Elektroprivrede BiH za tržišno snabdijevanje za prvih 10 mjeseci ove godine bila  je 77 Eura po MWh, dok je proizvodna cijena iz termoelektrana iznosila u prosjeku 85 Eura po MWh.  U zemljama okruženja, cijena po MWh za tržište kretala se od 230 do 414 Eura što je slučaj u Hrvatskoj, Sloveniji od 197 do 250 Eura, a u Srbiji od 130 do 150,9 Eura.  Dajući svoj doprinos u zaštiti domaćih privrednika, sprečavanju značajnijeg povećanja cijena proizvoda i usluga bh. kompanija, i zadržavanjem cijena za javno snabdijevanje na nivou iz 2015. godine, Elektroprivreda  BiH je potvrdila  društveno odgovorno djelovanje u zaštiti privrednika i standarda građana, navodi se u saopćenju. 

Vlada Federacije BiH je juče donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu. Saglasno tome Vlada Federacije BiH će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.
Vlada je saopćila da bi prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uslovima, prosječna cijena tržišnog snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu  iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto.

Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena snabdijevanja električnom energijom, više od 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivale dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene snabdijevanja električnom energijom više od 60 posto. S obzirom na to i odluka ima za cilj zaštiti kupce, saopćeno je iz Vlade. 

Iz Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH pozdravili su činjenicu da je Vlada Federacije BiH uvažila njihove argumente  da nema opravdanja za enormno povećanje cijena električne energije koje je tražila Elektroprivreda BiH u okviru ponuda dostavljenih privrednim društvima u FBiH.

- Udruženje poslodavaca FBiH očekuje da nadležne institucije od kojih će Vlada FBiH pribaviti mišljenja u vezi sa cijenom električne energije uvaže  argumente Udruženja da bi svako dodatno povećanje cijene električne energije privrednim društvima rezultiralo poremećajima u proizvodnim procesima proizvođača, smanjilo konkurentnost domaće privrede i dodatno pogoršalo ionako nepovoljan poslovni ambijent u FBiH., naveli su iz Udruženja i ponovili svojs tav Još jednom naglašavamo da bi povećanje cijena električne energije privredi u FBiH vodilo povećanju cijena roba i usluga, što bi se direktno odrazilo na kvalitet života  građana.

Premijer Federacije BiH rekao je za Federalnu televiziju da će Elektroprivreda BiH povećati cijene u zakonskom okviru do 20%.

Foto: EP BiH

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.