KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Telekom Srbija tornjeve prodao za 420 miliona eura?

Iako kupoprodajna cijena nije objavljena, prema rješenju o uspostavi zaloga u registru APR-a naslućuje se da nije manja od 420,4 mil eura

Telekom Srbija tornjeve prodao za 420 miliona eura?

Telekom Srbija prodao je antenske stupove i prateću infrastrukturu kojom upravlja Sky Towers Infrastructure. Novi vlasnik Sky Towers Infrastructure je kompanija Actis Luna Telecom Tower d.o.o. Beograd, koja je u vlasništvu tvrtke ACTIS EU GP S.A R.L iz Luksemburga. Kupoprodajna cijena je najvjerovatnije oko 420,4 miliona eura, koliko iznosi osigurana založna tražbina u korist Telekoma.

Riječ je o projektu Western Balkan Towers, au Actisovo kreditiranje kupnje Telekomove tvrtke koja je upravljala ovom infrastrukturom uključene su i međunarodne financijske institucije - sIFC i EBRD.

Novi vlasnik već je založio tvrtku Sky Towers Infrastructure, tačnije založio je 100 posto udjela u ovoj tvrtki, piše N1.

Iako kupoprodajna cijena nije objavljena, prema rješenju o uspostavi zaloga u registru APR-a dalo se naslutiti da nije manja od 420,4 miliona eura, koliko iznosi osigurana tražbina.

Povjerilac je – Telekom Srbija, a osigurano potraživanje iznosi 420,4 miliona eura, dok je maksimalno potraživanje 504,48 miliona eura, vidljivo je iz Registra zaloga pri APR-u.

Novi vlasnik Telekomove tvrtke upisan je u registar Agencije za privredne registre 29. decembra 2023. godine, kada je imenovana nova uprava.

Podsjetimo, Telekom je u prvoj polovini prošle godine u Srbiji, kao i preko tvrtki kćeri u Crnoj Gori i BiH, osnovao tri kompanije pod istim imenom - "Sky Towers Infrastructure" sa sjedištima u Beogradu, Podgorici i Banjoj Luci. .

Praktično, kupnjom beogradske tvrtke Sky Towers Infrastructure Actis je postao vlasnik i podgoričke i banjalučke istoimene tvrtke.
BIRN je otkrio da britanska kompanija Actis, preko firme u Luksemburgu, planira kupiti 1.827 antenskih stubova i prateću infrastrukturu Telekoma Srbije koja se nalazi u Srbiji (995 antenskih stubova), Bosni i Hercegovini (725) i Crnoj Gori (107). objavljeno je 25. novembra.

Foto: Telekom Srbija

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.