KOMPANIJE I TRŽIŠTA

ProCredit Grupa 2023. zaokružila snažnim finansijskim rezultatima

Nastavljamo snažno ulagati u kadrove, IT i marketing budući da želimo vidno povećati svoj otisak na našim tržištima, navode iz grupe

ProCredit Grupa 2023. zaokružila snažnim finansijskim rezultatima

ProCredit Grupa, uglavnom aktivna u jugoistočnoj i istočnoj Europi, zabilježila je odličan finansijski rezultat od 113,4 miliona eura u 2023., što odgovara povratu na kapital od 12,2%. Poslovni prihodi porasli su za 21% na godišnjem nivou, kao rezultat pozitivnih kretanja u svim redovnim tokovima prihoda. Omjer troškova i prihoda poboljšan je za 4,1 postotni bod, na 59,9%.

Umjereni rast kreditnog portfelja od 1,9% uvelike je posljedica kontinuiranog smanjenja portfelja u Ukrajini.

Depoziti bilježe dobar rast od 965 miliona eura ili 15,3%, uz značajan doprinos segmenta poslovnog bankarstva. Na temelju CET1 omjera od 14,3%, Upravni odbor namjerava predložiti dividendu od 0,64 EUR po dionici na godišnjoj skupštini 4. juna 2024.

Kreditni portfelj Grupe porastao je za 119 miliona eura ili za 1,9%. Depoziti su povećani za značajnih 965 miliona eura ili za 15,3%, u čemu stanovništvo čini oko 50%.

Poslovni prihodi Grupe porasli su drugu godinu zaredom za više od 20%, s rastom od 72,7 miliona eura ili 21,4% u usporedbi s 2022., na 412,5 miliona eura (2022.: 339,8 miliona eura). Ovo pozitivno kretanje potaknuto je višim neto prihodima od kamata, neto prihodima od provizija i naknada te prihodima od deviznih transakcija. Sve ProCredit banke u jugoistočnoj i istočnoj Europi izvijestile su o pozitivnim rezultatima, pri čemu je većina pokazala značajno poboljšane ili postojano dobre nivoe profitabilnosti i troškovne učinkovitosti u usporedbi s prethodnom godinom.

Uzimajući u obzir solidne finansijske rezultate u 2023., Upravni odbor očekuje povrat na kapital od oko 10%-12% za 2024., na temelju pomne procjene do 40 baznih bodova za trošak rizika. Očekuje se da će omjer troškova i prihoda biti oko 63%, uzimajući u obzir povećana ulaganja i pretpostavku blago smanjene neto kamatne marže.

- Nastavljamo snažno ulagati u kadrove, IT i marketing budući da želimo vidno povećati svoj otisak na našim tržištima u nadolazećim godinama, kako bismo postigli važne učinke povećanja, ojačali marže na obje strane bilance i ojačali pozitivan utjecaj koji želimo stvoriti u društvima i ekonomijama u kojima poslujemo,  istaknuo je Hubert Spectenhäuser, glavni izvršni direktor ProCredit Holding AG.

Srednjoročno gledano, ProCredit ima za cilj povećati kreditni portfelj Grupe za više od 10 milijardi eura. Očekuje se da će se srednjoročni povrat na kapital povećati na nivo od približno 13%-14%, uz pretpostavku troška rizika od oko 30-35 baznih bodova. Očekuje se da će omjer troškova i prihoda biti približno 57% (bez jednokratnih učinaka).

Foto: ProCredit

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.