KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Alta Pay ima opcijske ugovore za Addiko, ali treba pribaviti odobrenja

Alta Pay trenutno drži 9,63 posto Addiko banke, a cilja na udio od 29,59 posto

Alta Pay ima opcijske ugovore za Addiko, ali treba pribaviti odobrenja

Srpska Alta Pay grupa, Davora Macure, koja već ima gotovo 10 posto udjela u Addiko banci, mogla bi znatno povećati svoj udio u ovoj banci s fokusom na jugoistočnu Evropu. Sa opcijskim ugovorima koje banka ima s drugim dioničarima Addika, primjerice s Dr. Jelitzka + Partner, Alta Pay bi mogao povećati svoj udio na nešto manje od 30 posto, potvrdila je Bečka berza. To proizlazi iz nekoliko investicijskih izvještaja objavljenih u utorak.
Prije nego što ugovor stupi na snagu, potrebno je pribaviti potrebna regulatorna odobrenja i odobrenja kontrole spajanja. Alta Pay trenutno drži 9,63 posto Addiko banke, a cilja na udio od 29,59 posto.

Podsjećamo da je Agri Europa Cyprus, kompanija povezana sa srpskim biznismenom Miodragom Kostićem, a koja odranije drži deset posto, izvijestila da želi preuzeti još 17 posto dionica ponudivši cijenu 17,5 eura po dionici.

Addiko banka, sa sjedištem u Beču, nastala je 2015. godine iz Hypo-Alpe-Adria banke, a od 2019. kotira na Bečkoj berzi. Zajmodavac djeluje preko svojih podružnica u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Banka je usmjerena na poslovanje s malim i srednjim poduzećima (SME) te s privatnim klijentima.

Foto: Addiko Bank

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.