KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Zadruga zamijenila firmu: Posao za 100 kooperanata

Agronomi koji su bili bili angažovani u njemačkoj firmi Carl Kuehne uspostavili kooperantsku proizvodnju

Zadruga zamijenila firmu: Posao za 100 kooperanata

Stotinu kooperanata iz Novog Grada, Krupe na Uni, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca i Prnjavora proizvodiće krastavce kornišone na 60 dunuma i sve je spremno za sadnju, koja treba da počne u srijedu, izjavio je stručni saradnik Poljoprivredne zadruge “Agro VIP” iz Čelinca Miloš Đurašinović.

Đurašinović je rekao da su osnivači firme agronomi koji su ranije bili angažovani u njemačkoj firmi “Carl Kuehne”, koja je imala kooperantsku proizvodnju krastavaca kornišona.

“Nakon što je zatvorena firma u BiH, kolege su odlučile da se osnuje Zadruga i da se nastavi kontinuitet proizvodnje”, pojasnio je Đurašinović, prenosi Srna.
On je istakao da je kooperantima na vrijeme isporučen repromaterijal kako bi pripremili parcele za sadnju. “Uslovi ostaju isti. Zagarantovan je otkup po cijeni od dvije KM za kilogram prve klase, 0,80 KM za drugu i 0,20 KM za treću klasu“, naveo je Đurašinović. Prema njegovim riječima, u planu je da u narednom periodu sa kooperantima bude organizovana i plastenička proizvodnja povrća.

Podsjećamo, njemačka firma Carl Kuehne obustavila je ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH krajem prošle godine.Iz  firme su saopštili da su odluku donijela iz ekonomskih razloga, nakon nekoliko godina pada prizvodnje u regionu.

Kompanija je imala proizvodno-poslovni objekat u Kozarskoj Dubici, a otkupljivala je korniđone u značajnom broju opština.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.