KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Unis Ginex: 50 posto neraspoređene dobiti ide u kapital

Neraspoređena dobit u posljednje četiri godine iznosi 40 miliona KM i dijelom će biti usmjerena u investicije

Unis Ginex: 50 posto neraspoređene dobiti ide u kapital

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je u ponedjeljak nakon posjete UNIS GINEX-u u Goraždu (kompanija za proizvodnju i promet hemikalija, pripalnih i inicirajućih sredstava) da očekuje da će ta kompanija, koja već predstavlja svjetskog giganta u svom poslu, instaliranjem novog pogona u zadnjem kvartalu ove godine postati ubjedljivo najveća fabrika te vrste u svijetu.

Istakao je da je vrlo zadovoljan kada vidi zadovoljne radnike sa kvalitetnom platom i odličnim uslovima života, a posebno kada vidi da uz sadašnjih 800 radnika postoji potreba za zapošljavanjem novih.

"Naravno, modernizacija je nešto što treba i ovoj fabrici i Bosni i Hercegovini, ali kompanije poput UNIS GINEX-a u kojima je većinski vlasnik država ne mogu voditi računa samo o profitu već moraju i o socijalnom aspektu te da zapošljavaju ljude iz Goražda, a ne da smanjuju broj zaposlenih", rekao je Nikšić.
Čestitao je rukovdstvu kompanije na ostavrenim rezultatima i činjenici da će već u augustu dostići čitavu proizvodnju iz prošle godine, koja je bila rekordna.

Nikšić je dodao da su razgovarali i o raspodijeli dobiti koja nije raspoređena za posljednje tri godine a riječ je nekih 40-ak miliona KM, te da će Vlada Federacije kao većinski vlasnik dati podršku da 50 posto tih sredstava ide u kapital firme kako bi mogli dalje nastaviti sa investicijama i razvojem.
Naglasio je da treba voditi računa i o isplati dividende jer osim Vlade postoji još 49 posto drugih dioničara, ali da UNIS GINEX posebno mora voditi računa o radnicima te pružati podršku sportu i kulturi u Goraždu. "Sa ovakvim UNIS GINEX-om Goražde sigurno ima perspektivu i Vlada Federacije će učiniti sve i biti na raspolaganju da iz godine u godinu bilježe samo napredak", poručio je Nikšić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić naveo je da je Vlada od UNIS GINEX-a tražila povećanje obima proizvodnje kroz povećane kapacitete, što će uslijediti u narednom periodu za čak 100 posto, te da je zatraženo povećanje broja radnika i da je od odobrena 133 nova zapošljavanja, 99 već uposleno. "Zatražili smo bolju koordinaciju s ostalim preduzećima namjenske industrije i UNIS GINEX to maksimalno uvažava i smatramo da je to jedan od bitnih ciljeva za naredni period, uz naravno modernizaciju proizvodnog pogona", kazao je Lakić.
Generalna direktorica UNIS GINEX-a Dženana Turković rekla je da je, iako je 2023. bila rekordna po ostvarenju dobiti za to privredno društvo, nova uprava sa planom poslovanja za 2024. krenula veoma ambiciozno i da se proizvodnja i prodaja odvijaju prema predviđenoj dinamici."Predviđamo da ćemo već u augustu ove godine premašiti famoznu 2023. i da ćemo imati dobru dobit da možemo da nastavimo sa našim ulaganjima, zapošljavanjem novih radnika i proširenjem proizvodnih kapaciteta", dodala je Turković.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je da UNIS GINEX na čelu s ovom Fedralnom vladom i Upravom kreće u realizaciju mnogih projekata, prije svega za razvoj kompanije, ali i u ulaganja u sredinu u kojoj posluje. Nakon posjete toj kompaniji delegacija Vlade FBiH održala je sastanak s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem i načelnikom općine Foča u FBiH Mujom Sofradžijom, te položila cvijeće na spomen-obilježje ubijenoj djeci u Goraždu 1992 - 1995, prenijela je Fena.

Foto: Grad Goražde

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.