KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Svjetlan Stanić preuzima Bihaćku pivovaru

Stanić grupa, poznata kao distibuter Heinekena, sada će prodaju piva proširiti i na proizvodnju

Svjetlan Stanić preuzima Bihaćku pivovaru

Kreševski biznismen Svjetlan Stanić preuzeo je kontrolni paket u Bihaćkoj pivovari.

Stanić je sklopio ugovor o preuzmanju 45,28 posto dionica Bihaćke pivovare te još 4,52 posto dionica koje ne kotiraju na Sarajevskoj berzi i objavit će ponudu za preuzimanje i preostalih dionica.

U obavijesti dostavljanoj Sarajevskoj berzi Stanić navodi da će predmet ponude za preuzimanje biti 1.269.771 dionica Bihaćke pivovare, odnosno 49,88 posto.

Većinski vlasnik Bihaćke pivovare do sada je bila porodica Ibrahompašić, sa Ademom kao najvećim dioničarem koji je posjedovao 48,95 posto dionica.

Bihaćka pivovora bolježi pad poslovnih aktivnosti, a samo u 2023.godini ukupni prihodi pali su joj za oko 2 miliona KM, na 6,1 milion KM.

Dionicama  Bihaćke pivovare posljednji put trgovano je 7.marta ove godine po cijeni od 0,26 KM.

Svjetlan Stanić ključna je osoba porodične tvrtke Stanić, koja posluje još od 1983. godine. Magazin Nedeljnik ga je procijenio kao trećeg najboagtijeg čovjeka u BiH s bogatstvom vrijednim 631 milion eura.

Treba napomenuti da Stanić grupa ima u svom portfelju pivo, budući da je ekksluzivni distributer Hainekena. Preuzimanjem Bihaćke pivovare prodaju će nadomjestiti proizvodnjom.

Stanić Grupa je tržišni lider u distribuciji pića, duhanskih proizvoda i tehničke robe, a sarađuje s najvećim svjetskim multinacionalnim kompanijama i brendovima.

Snažan uzlet Stanić Grupa doživljava akvizicijom hrvatskog brenda voćnih sokova Juicy krajem 2013. godine, čime je napravljen iskorak u segmentu proizvodnje. Početkom 2022. godine Stanić Beverages d.o.o., članica Stanić Grupe, stekla je 98,25% udjela u Maraski d.d., jednom od najstarijih proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj.

Foto: Svjetlan Stanić

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.5
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.