KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Oglasili se Uprava i NO Standard Nekretnina o ponudi za preuzimanje

Prema našim saznanjima i podacima kojima raspolažemo, izražavamo pozitivan stav  u vezi sa objavljenom ponudom, naveli su u mišljenju

Oglasili se Uprava i NO Standard Nekretnina o ponudi za preuzimanje

Uprava i Nadzorni odbor društva Stabndard Nekretnine Sarajevo pozivino su se izjasnili o namjeri kompanije Delta Real Estate Beograd  biznismena Miroslava Miškovića da u potpunosti preuzme sarajevsku kompaniju. 

- Smatramo da je ponuđena cijena po dionici od 21,4 KM prihvatljiva, a što odgovara nominalnoj vrijednsoti dionice, navodi se u mišljenju. 
Cijena dionice Standard Nekretnina u trgovanju na Sarajevskoj  berzi prije nastanka obaveze objave ponude za preuzimanje bila je  u rasponu od 2,1 do 2,4 KM. Prema posljednjem usvojenom  finansijskom izvještaju za 2023. godinu društvo je imalo ukupan gubitak od 1,48 miliona KM,. a na dan 30.6.2024. godine gubitak iznosi 1,57 miliona KM. 

Uprava i Nadzorni odbor izražavaju mišljenje da, u odnosu na trenutno stanje, ponuda za preuzimanje ne bi trebala uticati na dosadašnje planove  pooslovanja društva kao i politiku zapošljavanja i radno pravne statuse, jer je ponuđač i sada većinski vlasnik, navodi se. 
Takođe, izražava se uvjerenje da će namjere ponuđača, kako su iznesene u ponudi za preuzimanje, biti provedene. 
-  Prema našim saznanjima i podacima kojima raspolažemo, izražavamo pozitivan stav  u vezi sa objavljenom ponudom za preuzimanje, navode  članovi Uprave i Nadzornog odbora Standard Nekretnina. 
Podsjetimo, ponuda se odnosi na 42.126 dionica, odnosno 4,97 posto od ukupnog broja.
Podsjetimo, firma Delta Real Estate objavila je prije sedam dana ponudu za preuzimanje preostalih dionica društva Standard Nekretnine d.d. Sarajevo. 
Delta Real Estate je vlasnik 806.148 dionica ovog društva, što čini 95,0339 % od ukupnog broja. 
Rok trajanja ponude za preuzimanje je 28 dana.
Mišković je nedavno dokapitalizirao Standard Nekretnine upumpavši u društvo 9.999.984,60 KM emisijom dionica. Time je kapital Standard Nekretnina povećan na 18.153.063,60  KM.  Standard Nekretnine su prije ove emisije dionica bile u 88,9-postotnom vlasništvu Miškovićeve firme.

Standard Nekretnine trenutno imaju 346 dioničara.
Prema stanju u trenutku objave ponude za preuzimanje, Standard Neketnine posjedovale su 0,27 posto vlastitih dionica, Megamix d.o.o. Sarajevo kontrolisao je 0,11 posto, Senad Misimović (vlasnik Megamixa) 0,08 posto itd.

Firma Standard Nekretnine u svom vlasništvu ima nekretnine u sarajevskom naselju Stup u vrijednosti oko 10 miliona maraka.

Foto: Miroslav Mišković

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.