KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Emisija akcija od 29 miliona KM za spas OC Jahorina

Prikupljena sredstva na berzi bit ćr korištena za otplatu finansijskih obaveza

Emisija akcija od 29 miliona KM za spas OC Jahorina

Skupština akcionara Olimpijskog centra Jahorina (OC Jahorina)  donijela je odluku o emisiji akcija javnom ponudom u iznosu od 29 miliona KM radi povećanja osnovnog kapitala, restrukturiranja obaveza i stvaranja uslova za solventnost društva.

- Prikupljena sredstva će biti korištena za otplatu finansijskih obaveza emitenta - kreditnih obaveza i obaveza po emitovanim hartijama od vrijednosti, navode u OC Jahorina.

Postojeći akcionari imat će pravo preče kupovine akcija ove emisije u roku od 15 dana od dana početka upisa i uplate. Nakon isteka roka za korištenje prava preče kupovine, preostali iznos emisije biće predmet javne ponude. Upis i uplata akcija će trajati 30 dana. Kupci akcija koji nakon kupovine budu imali više od 30 odsto od ukupnog broja akcija bit će oslobođeni obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Emisija akcija bit će uspješna ukoliko se u predviđenom roku upiše i uplati minimalno 60 odsto od ukupnog broja emitovanih akcija.
OC Jahorina je u većinskom državnom vlasništvu - tri fonda Republike Srpske Akcijski fond RS, Fond za razvoj istočnog dijela RS i Fond za restituciju RS, imaju 90,6 odsto svih akcija.

Očekivanja su da će Vlada RS posredstvom Investiciono – razvojne banke (IRB) RS, odnosno fondova kojim IRB upravlja, korišćenjem prava preče kupovine najmanje zadržati postojeće vlasništvo. 

OC Jahorina suočila se s problemima usljed smanjenja prihoda i zime bez snijega, skupog projekta Igrišta koji nije pušten u rad u planiranom roku, visokih troškova amortizacije i rasta obaveza za kamate po ranije uzetim kreditima. 

Kratkoročne finansijske obaveze u iznosu od 42 miliona KM dospijevaju u 2024. godini, a za koje se očekuje da će biti izmirene iz kapitalnih namjena i planirane dokapitalizacije.

Foto: OC Jahorina

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.