KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Maistra pozajmljuje 200 miliona eura od IFC-a

IFC-ov plavi i zeleni zajam podržat će grupu u unapređenju praksi održivosti

Maistra pozajmljuje 200 miliona eura od IFC-a

Hrvatski hotelijeri Maistra i HUP-ZAGREB, koji su dijelovi diversificirane holding grupe Adris, potpisali su u četvrtak s Međunarodnom finansijskom korporacijom ugovor o 200 miliona eura kredita, priopćila je Maistra.

IFC-ov plavi i zeleni zajam povezan s održivošću Maistra Hospitality Grupi, drugom najvećem hrvatskom turističkom igraču, podržat će grupu u unapređenju praksi održivosti u svom portfelju, pomažući uvođenje nove ere održivog turizma .

Finandijski paket IFC-a prvi je plavi kredit u hrvatskom turističkom sektoru. Finansirat će razvoj i rekonstrukciju Hotela Marjan, znamenitog hotela smještenog u blizini povijesne jezgre Splita, koja je pod zaštitom UNESCO-a, te obnovu i nadogradnju Vrsar Holiday Villagea u Istri, najvećeg kampa u zemlji. Oba posjeda nalaze se u blizini morskih zaštićenih područja, što povećava ključnu važnost održavanja održivog poslovanja.

Zajam vezan uz održivost Maistri će omogućiti poticajne kamatne stope za poboljšanje ekološke i društvene učinkovitosti. Popusti na uvjete finansiranja zajma bit će vezani uz postizanje IFC-ovog inovativnog certifikata za zelenu gradnju EDGE Zero Carbon za hotel Marjan, plavih certifikata koje je priznalo Globalno vijeće za održivi turizam za obje lokacije, kao i značajnog smanjenja stakleničkih plinova (GHG) za puni ugostiteljski portfelj grupe koji uključuje 34 objekta. IFC će također pružiti savjetodavne usluge kako bi pomogao tvrtki u postizanju ovih ciljeva i poboljšanju njenih ekoloških i društvenih praksi.

"Naša je namjera značajno ubrzati našu zelenu tranziciju, što će pridonijeti daljnjem poboljšanju operativne izvrsnosti i poboljšanom korisničkom iskustvu, dok će istovremeno osigurati mjerljiv doprinos globalnim ciljevima održivosti.", rekao je CEO Ugostiteljske grupe Maistra Tomislav Popović.

Hrvatski turizam ključan je za gospodarski rast, izravno i neizravno doprinosi 26 posto BDP-u i čini oko četvrtinu svih radnih mjesta.

Ugostiteljska grupa Maistra zapošljava približno 4000 ljudi i upravlja nekretninama duž jadranske obale i u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu. Pod kontrolom je iu većinskom vlasništvu Adris Grupe, vodećeg hrvatskog konglomerata.

Adris grupa, jedna od vodećih hrvatskih kompanija, zapošljava više od sedam hiljada zaposlenika i ostvaruje gotovo milijardu eura prihoda. Tvrtka je organizirana u tri strateške poslovne jedinice. Segmentom osiguranja upravlja Croatia Osiguranje, proizvodnjom zdrave hrane bavi se Cromaris, vodeći hrvatski i sedmi najveći svjetski proizvođač orade i brancina te vodeći svjetski proizvođač ekološke ribe, a sdegmentom turizma upravlja Maistra.

Foto: Hotel Marjan

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.