KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Uprava Addika prihvaća poboljšanu ponudu NLB-a, Alta Pay remeti planove

Uprava vidi složenu strukturu dioničara kao potencijalnu prepreku za preuzmanje više od 75% Addika, posebno zbog nejasnih namjera Alta Paya

Uprava Addika prihvaća poboljšanu ponudu NLB-a, Alta Pay remeti planove

Uprava Addiko banke priopćila je u četvrtak dioničarima da će prihvatiti poboljšanu ponudu slovenske bankarske grupe NLB. Ponuda je "privlačna iz finansijske perspektive", piše uprava. Nova ponuda od 22 eura po dionici Addika je “primjerena” i odgovara 15,8 posto u usporedbi sa cijenom na zatvaranju 14. maja 2024., posljednjeg dana trgovanja prije nego što je NLB objavio ponudu.
Osim toga, ponuđena cijena je iznad trenutne prosječne ciljane cijene analitičara od 18,75 EUR. NLB ponuda traje do 16. augusta. Prvobitna ponuda NLB-a bila je 20 eura po dionici, no sredinom jula Slovenci su ponudu povećali za 2 eura.

Međutim, prema upravi, neizvjesno je hoće li ponuda biti uspješna. NLB cilja na "značajan većinski udio" u Addiko banci i postavila je minimalni prag prihvaćanja od 75 posto dionica Addiko. Međutim, NLB je zadržao pravo odustati od minimalnog praga prihvaćanja.

Osim toga, uprava vidi složenu strukturu dioničara kao potencijalnu prepreku, posebno u pogledu srpskog Alta Paya, čije su namjere nejasne. Alta Pay, koja trenutno drži 9,63 posto Addiko banke, nedavno je povukla zahtjev regulatoru finansijskog tržišta za zabranu stjecanja udjela većeg od 10 posto. Nema odgovora na zahtjev banke za očitovanjem o namjerama Alta Paya.

Uz tih gotovo 10 posto, Alta Pay donedavno je držao još 26,83 posto u Addiku u obliku raznih opcijskih ugovora, od čega je sada 6,87 posto dala srpskom Diplomat Payu D.O.O.. To znači da Alta Pay putem uvjetnih kupoprodajnih ugovora sada ima udio od 19,96 posto. Prema posljednjim informacijama, Diplomat ima udio Addika od 9,99 posto.

"Odbor nije u mogućnosti dati čvrstu izjavu o namjerama Alta Paya i Diplomata u pogledu njihovih dionica Addiko, uključujući u vezi s poboljšanom ponudom", navodi se u pismu od četvrtka. Nadzorni odbor Addiko banke složio se s Upravnim odborom te također podržava prihvaćanje nove ponude NLB-a. Radničko vijeće nije dalo posebnu izjavu o poboljšanju ponude.

Foto: Addiko Bank

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.