KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Gradnja MHE Oštrac na rijeci Ugar ponovo aktuelna

Stavljen na uvid idejni projekt u predmetu obnove postupka izdavanja urbanističke saglasnosti

Gradnja MHE Oštrac na rijeci Ugar ponovo aktuelna

Izgradnja male hidroelektrane Oštrac na rijeci Ugar investitora, V.N.T d.o.o. Jajce, ponovo je aktuelna, izvještava Indikator.ba. 

Hidroelektrana  je predviđena na zemljištu u KO Melin, Općina Dobretići i Ko Korićani, općina Travnik. Instalisane je snage 890 kW, moguće godišnje proizvodnje 3,869 GWh, . 
MInistarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK stavilo je na uvid javnosti idejni projekt izgradnje MHE Oštrac u predmetu obnove postupka izdavanja urbanističke saglanosti za ovu hidroelektranu.  
Preduzeće V.N.T d.o.o. Jajce osnovano je 2009. godine, a njegov osnivačje Nuetzel, Matthias Helmut iz Wiesenttala,Njemačka.
Početkom ove godine Aarhus centar je izvijestio da je Klub sportskih ribolovaca iz Travnika izdejstvovao presudu Vrhovnog suda FBiH kojom se poništava urbanistička saglasnost za malu hidroelektranu “Oštrac” na rijeci Ugar.

Pravni tim Aarhus centra, u saradnji s Klubom sportskih ribolovaca iz Travnika, vodio je tri godine sudske procese protiv urbanističke saglasnosti, građevinske i okolišne dozvole za spornu hidroelektranu. Klub sportskih ribolovaca tvrdi da hidroelektrana bitno mijenja i naruašva izgled i funkciju rijeke Ugar.
Hidroelektrana je u fazi izgradnje.

Foto: Ekoakcija

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.