KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Nova runda prepucavanja United Grupe i Telekoma Srbije

Sud po drugi put odbacio tezu Telekoma Srbija da je izvještavanje medija pod kontrolom United Grupe akt nelojalne konkurencije

Nova runda prepucavanja United Grupe i Telekoma Srbije

Između United Grop i Telekoma Srbije,  glavnih tržišnih konkurenata u Srbiji i regionu, uslijedi je nova runda prepucavanja nakon još jedne sudske presude.

Privredni sud u Beogradu odbio je višemilionski tužbeni zahtjev Telekoma Srbije za naknadu štete protiv United Grupe i SBB, kao i protiv televizije N1 i portala Nova.rs naloživši toj državnoj kompaniji da isplati oko 7,5 miliona dinara na ime sudskih troškova, izvijestio je N1.

Telekom Srbija je podnio tužbu zbog navodnih radnji nepoštene tržišne utakmice. Privredni sud je prihvatio iskaze tuženih kao "istinite i logične, te u skladu sa ostalim izvedenim dokazima…“, ali nije prihvatio iskaz direktora Telekom Srbija Vladimira Lučića povodom ispunjenosti zakonskih uslova za navodnu nelojalnu konkurenciju, navodi se u saopštenju United Medie (UM).

Konkretni povod za tužbu predstavljalo je nezadovoljstvo kompanije Telekom Srbija izvještavanjem medija N1 i Nova.rs u periodu jun-avgust 2020. godine. Mediji su tada istraživali isplativosti akvizicija Telekoma tj. kupovinu više kablovskih operatera u Srbiji tokom 2018. i 2019. godine, prenosili tekstove nekadašnje članice Vladinog Savjeta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić o načinu poslovanja Telekoma. Takođe, izvještavali su i o pitanjima opravdanosti određenih poslovnih poteza operatera u državnom vlasništvu poput kupovine sportskih prava, generalne profitabilnosti Telekom Srbija i transparentnosti njegovog poslovanja.

Tužba je podnijeta u decembru 2020. godine, a Telekom Srbija je njome zahtijevao 80 miliona eura odštete, tvrdeći da nezavisni mediji N1 i Nova.rs plasiraju lažne informacije i krše novinarski kodeks. Privredni sud u Beogradu je, nakon prvobitne odluke u maju 2022. godine, i po drugi put odbacio tezu Telekoma Srbija da je njihovo izvještavanje akt nelojalne konkurencije, navodi se u saopštenju.

- Telekom Srbija je kroz uopštene zahtjeve, kao i nepotkrepljeno visoki iznos navodne štete, pokušao da izdejstvuje prestanak izvještavanja o sebi, odnosno da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija. Kontinuiranim vođenjem neopravdanih sporova, operater u državnom vlasništvu samo povećava troškove koje će na kraju morati nadoknaditi tuženima, navode iz United Medije.

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je da se United Group hvali prvostepenim presudama koje nisu pravosnažne.

"Očigledno je da na tržištu posljednjih šest godina imate jednog operatera koji ima više od 40 odsto tržišnog učešća - to je SBB, a da isti vlasnik SBB-a, United Grupa, ima dva informativna kanala koji kontinuirano napadaju direktnu konkurenciju SBB-a, odnosno Telekom Srbiju", rekao je Lučić.

Lučić ističe da će se Telekom Srbija žaliti Privrednom apelacionom sudu.
"Nadam se da će Privredni sud treći put imati hrabrosti da ovakvo jedno, po nama evidentno, nefer tržišno ponašanje konstatuje i da razumije da United Grupa ima neku kompleksnu strukturu funkcionisanja. Da su njihovi kanali fiktivno u Luksemburgu, ali da je sve to jedna njihova pravna igra, kako bi se lakše branili u ovakvim sudskim slučajevima", naglasio je.

Lučić je izrazio nadu da će apelacioni sud prihvatiti žalbu, a da će, kako kaže, nakon toga Privredni sud imati hrabrosti da donese odluku, kojom će ukazati na slučaj nelojalne konkurencije.

"Ne postoji nijedan evropski primjer da neko u bilo kojoj industrijskoj grani, ne samo u telekomunikacijama, ima oko 40 odsto tržišnog učešća, a da onda otvori dva kanala i kontinuirano radi negativnu kampanju protiv konkurencije", kazao je Lučić.

Dodaje da je United Grupa, putem svojih kanala, samo prošle godine imala više od 1.300 negativnih objava o Telekomu Srbije.

Foto: Pexels

 

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.