KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Kupres priprema teren za investiciju stoljeća

U prvoj fazi planirano je zapošljavanje 250 do 300 radnika, a u drugoj čak 600

Kupres priprema teren za investiciju stoljeća

Načelnik općine Kupres Zdravko Mioč potvrdio kako je prije nekoliko dana održana javna rasprava o projektu koji bi uključivao izgradnju jedne od najvećih tvornica u BiH, one koja bi obrađivala magnezij, a uslijed potrebe da se cijeli proces provede što temeljitije, nastavak javne rasprave trebao bi biti održan u idućih mjesec dana.

To govori mnogo o važnosti projekta koji bi BiH pretvorio u strateškog dobavljača sirovine o kojoj ovise mnoge industrijske grane u Evropskoj uniji, a koje su do sada bile ovisne o nabavi s tržišta Dalekoga istoka.

Kao što je poznato, preduzeće BH Magnezij & Minerali planira izgradnju i puštanje u rad pogona za proizvodnju magnezija na lokaciji Osmanlije, u opštini Kupres.
Vlasnik firme BH Magnezij & Minerali je kompanija “Magnesium For Europe” iz Njemačke. Kao sirovina za proizvodnju magnezija koristit će se dolomit. Kompleks će se sastojati od čak 14 objekata od kojih će većina biti proizvodni pogoni, a ostalo će biti uredi, laboratorij, garderoba itd.

Izgradnja postrojenja planirana je na prostoru postojećeg pogona za separaciju dolomita u vlasništvu firme Dolomit d.o.o. Na toj lokaciji se provodi separacija i odvajanje frakcija dolomita zbog čega je prostor već devastiran i uklonjen je površinski sloj humusa.

U prvoj fazi planirano je zapošljavanje 250 do 300 radnika, a u drugoj čak 600. Na taj način bi se pomoglo zapošljavanje radnika iz Kupresa, ali i okolnih općina.

Ovaj projekt bio bi logičan nastavak snažnog zaokreta Evropske unije koja, uslijed brojnih geopolitičkih izazova, traži geografski bliže lokacije za uvoz materijala koji pokreću dobro podmazane točkove evropske industrijske mašine.
Da je tako, svjedoči i podatak kako je u izvještaju organizacije ERMA (European Raw Material Alliance), koju sufinansira EU, a koja ima cilj učiniti Evropu ekonomski otpornijom diversifikacijom njenih opskrbnih lanaca, stvaranjem radnih mjesta, privlačenjem ulaganja u lanac vrijednosti sirovina, poticanjem inovacija, Kupres označen na karti geografske distribucije trenutačnih i potencijalnih projekata koji uključuju sirovine, u ovom konkretnom slučaju magnezij.

Realizacija projekta, naravno, donijela bi stotine novih radnih mjesta, a Kupres označila kao sredinu koja ima perspektive novog rasta uz već dokazani turistički potencijal. No ovaj put iza cijele priče stoji činjenica da je Evropska unija svjesna potrebe za diversifikacijom opskrbe strateških materijala za industriju, ali je i prepoznala prednosti koje geografski bliže lokacije i zemlje nude.

Sami detalji koje je moguće pronaći upućuju na zaključak kako je cilj Magnesium for Europe ponovno uspostaviti primarnu proizvodnju magnezija u Evropi, ponuditi čisti, zeleni i konkurentni metalni magnezij, postati dobavljač za evropsku industriju i stvoriti situaciju u kojoj su svi na dobitku za europsku industriju – i Bosna i Hercegovina i Evropa kao mjesto proizvodnje za tehnološke vrijednosne lance.

Također, navedene su i neke prednosti koje se očituju kroz pristup velikim i visokokvalitetnim rezervama sirovina, blizinu tržišta Evropske unije, ali i snažne regionalne lance opskrbe (aluminij, električna energija, radna snaga), navodi Večernji list.

Foto: Općina Kupres

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
3.5
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.