KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Mišković je 100-postotni vlasnik Standard Nekretnina

Juče izvršen prijenos dionica sa računa manjinskih dioničara na račun Delta Real Estate Beograd

Mišković je 100-postotni vlasnik Standard Nekretnina

Registar vrijednosnih papira u FBiH Sarajevo je 28. avgusta 2024. godine izvršio prijenos dionica sa računa manjinskih dioničara na račun Delta Real Estate Beograd u postupku preuzimanja kompanije Standard Nekretnine d.d. Sarajevo, izvještava Indikator.ba.

Time je kompanija Real Estate Beograd postala 100-postotni vlasnik sarajevskog društva.

Za svaku dionicu koja je prenesena u postupku prijenosa dionica manjinskih dioničara Delta Rel Estate je platio iznos od 21,40 KM. Sredstva za isplatu naknade ponuditelj je uplatio na račun Registra vrijednosnih papira u FBiH za posebnu namjenu. Registar će sa ovog računa doznačiti novac  dioničararima koji im pripada po osnovu prijenosa dionica nakon što dostave brojeve transakcijskih računa u BiH banci.

Kao što smo ranije izvještavali, u aprilu je Delta Real Estate došao do 95-postotnog udjela u preduzeću Standard Nekretnine d.d. Sarajevo nakon dokapitalizacije vrijedne 10 miliona KM izdavanjem novih dionica u privatnoj prodaji. Potom je kompanija pokrenula ponudu za preuzimanje i preostalih dionica, koju je prihvatilo 55 dioničara. Ukupno je u javnoj ponudi otkupljeno 8.222 dionice, što predstavlja 0,9693% od ukupnog broja. 

Nakon toga, saglasno propisima, pokrenut je postupak prinudnog istiskivanja manjinskih dioničara prijenosom  dionica manjinskih dioničara na otkupioca.

Firma Standard Nekretnine u svom vlasništvu ima nekretnine u sarajevskom naselju Stup u vrijednosti oko 10 miliona maraka. Na ovom mjestu ranije je bila planirana gradnja projekta Delta Planet Sarajevo.

Foto: Miroslav Mišković

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.