KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Uprava i Nadzorni odbor Vispaka dali mišljenje o ponudi za preuzimanje

U odnosu na trenutno stanje, ponuda ne bi trebala utjecati na dosadašnje poslovanje društva

Uprava i Nadzorni odbor Vispaka dali mišljenje o ponudi za preuzimanje

Uprava i Nadzorni odbor Vispaka izrazili su pozitivan stav prema ponudi za preuzimanje koju je AS d.o.o. Jelah-Tešanj objavio za preuzimanje visočke kompanije. 
- Ocjenjujući iznesene namjere ponudionica u vezi sa budućim poslovanjem društva, navedene u ponudi za preuzimanje, Nadzorni odbor i Uprava izražavaju mišljenje da u odnosu na trenutno stanje, ponuda ne bi trebala utjecati na dosadašnje poslovanje društva, kao i na politiku zapošljavanja i radnopravni status radnika, jer su ponudilac i lice s  kojim zajednički djeluje  i sada većinski vlasnici dionica Vispaka. Iz ponude je jasno da je namjera ponudioca da stekne vlasništvo nad svim dionicama društva, navodi se u mišljenju. 

AS d.o.o. je vlasnik 95,0 posto dionica Vispaka, a ponuda za preuzimanje odnosi se na preostalih 75.658 dionica ili 4,9699 psoto dionica. 
Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 15,00 KM, što predstavlja 150 posto novminalne vrijednsoti dionice. 
U posljenjih  godinu dana, prije nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje, cijena dionice je iznosila 10,00 KM, a trenutno iznosi 15,00 KM. Knjigovodstvena vrijednost dionice na dan 31. decembra biola je 4,18 KM, a na dan 30. juna 2024. godine13,79  KM. 
- Smatramo da je cijena ponuđena u ponudi za preuzimanje u skladu sa Zakonom o preuzimanuju dioničkih drušrtva i članom 18. Pravilnika o podtupku kod preuzimanja dioničkih društava, nsvodi se u mišljenju.
Prema posljednjem finansijskom izvještaju Vispak je imao dobit u iznosu od 3,25 miliona KM. 

Foto: Vispak

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.