KOMPANIJE I TRŽIŠTA

U BiH ostali bez licence, u Makedoniji nude i osiguranje

Iute Safe će nuditi osiguranja na tržištu kroz strateška partnerstva sa osiguravajućim kućama

U BiH ostali bez licence, u Makedoniji nude i osiguranje

Multinacionalna estonska grupacija Iute Group AS  pod čijim okriljem posluje, u Sjevernoj Makedoniji ušla je u osgiuravajući biznis.

Jedinica ove grupacije pružat će posredništva za police osiguranja u svim klasama osiguranja, uključujući neživotna i životno osiguranje.

Cilj Iute Safe bit će pružanje ponude osiguranja na tržištu kroz strateška partnerstva s renomiranim i provjerenim osiguravajućim kućama, razvijenu prodajnu mrežu, personalizirani pristup i konkurentne cijene, navode iz grupacije.  Dodaju da će kao jedinstvena značajka, tvrtka imati priliku iskoristiti sve do sada implementirane alate, aplikacije i napredna digitalna rješenja u funkciji potpune digitalizacije procesa, od aplikacije do potpisivanja.

U BiH estonska grupacija nije uspjela u Bosni i Hercegovini sa miktokreditnom organizacijom. Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine je 27. juna 2024. godine oduuzela dozvolu dozvole za obavljanje poslova davanja  mikrokredita Mikrokreditnom društvu IuteCredit d.o.o. Sarajevo.

IuteCredit je stigao je u Bosnu i Hercegovinu 2019. godine s namjerom da svoja rješenja u domenu pozajmljivanja novca, ličnih finansija i plaćanja, a sa kojima je osvojio i druge zemlje, uspješno primijeni i u Bosni i Hercegovini.

Međutim, kompanija iz zemlje koja je evropski lider po tehnološkom napretku i rodno mjesto brojnih fintecha, naišla je na poteškoće u primjeni svog poslovnog modela i nije uspjela uspostaviti održivo poslovanje.

Iz centrale kompanije u Estoniji oglasili su se još 2022. godine da se povlače sa bosanskohercegovačkog tržišta.

Foto: Indikator.ba

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.