KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Dosad skroman interes: Ističe ponuda za preuzimanje Bihaćke pivovare

Danas ističe ponuda Svjetlana Stanića za Bihaćku pivovaru, do 25. oktobra rok za plaćanje

Dosad skroman interes: Ističe ponuda za preuzimanje Bihaćke pivovare

Danas ističe ponuda za preuzimanje Bihaćke pivovare koju je podnio Svjetlan Stanić, prvi čovjek kreševske Stanić Grupe, izvještava Indikator.ba.

Zaključno sa jučerašnjim danom deponovano je 83.603 dionica Bihaćke pivovare, što je 6,58 posto od broja dionica koje su predmet ponude. 
Nakon što danas istekne ponuda za preuzimanje, do 26. oktobra teći će rok za plaćanje deponovanih vrijednosnih papira. 
Podsjećamo, predmet ponude je 1.269.771 dionica Bihaćke pivovare koje čine 49,8855% osnovnog kapitala društva.
Cijena u ponudi za preuzimanje iznosi 0,86 KM po dionici. 
Podsjećamo, Stanić je sredinom jula kupio kontrolni paket u Bihaćkoj pivovari od Adema Ibrahimpašića za 991,2 hiljade KM.
Akvizicijom Bihaćke pivovare u svom portfelju Stanić grupa sada ima uz proizvodnju bezalkoholnih pića, jakih alkoholnih pića i proizvodnju piva.

- Bihaćka pivovara sa svojim proizvodnim kapacitetima i asortimanom idealno se uklapa u poslovnu viziju Stanić grupe temeljenu na tržišnoj poziciji i etabliranim brandovima Grupacije te našoj gotovo tridesetogodišnjoj saradnji s Heinekenom, čiji smo ekskluzivni distributer za BiH i u čemu vidimo potencijal za proširenje zajedničke saradnje na tržištima regije i izvan same distribucije, obrazložio je Stanić akviziciju.

Svjetlan Stanić ključna je osoba porodične tvrtke Stanić, koja posluje još od 1983. godine. Magazin Nedeljnik ga je procijenio kao trećeg najboagatijeg čovjeka u BiH s bogatstvom vrijednim 631 milion eura.
Stanić Grupa je tržišni lider u distribuciji pića, duhanskih proizvoda i tehničke robe, a sarađuje s najvećim svjetskim multinacionalnim kompanijama i brendovima.

Snažan uzlet Stanić Grupa doživljava akvizicijom hrvatskog brenda voćnih sokova Juicy krajem 2013. godine, čime je napravljen iskorak u segmentu proizvodnje. Početkom 2022. godine Stanić Beverages d.o.o., članica Stanić Grupe, stekla je 98,25% udjela u Maraski d.d., jednom od najstarijih proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj. 

Foto: Svjetlan Stanić

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.