KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Nova runda prepucavanja m:tela i United Grupe

Uz tradicionalni "rat" brojkama o poslovnim rezultatima, tržišnom učešću, dugovanjima u sve je upleten i tender za 5G mrežu

Nova runda prepucavanja m:tela i United Grupe

Novi talas prepucavanje između m.tela i United Grupe zapljusnuo je medije  a uz tradicionalni "rat" brojkama o poslovnim rezultatima, dugovanjima, tržišnom učešću,  u sve je upleten i tender za 5G mrežu.

Kompanija SBB, iz sastava United Grupe, najavila je da namjerava da proširi poslovanje u Srbiji i zatražila je od nadležnih institucija da joj omoguće uslove za to.

SBB je zatražio od države da mu "obezbijedi korišćenje mreža mobilnih operatora koji koriste frekvencije kao opšte dobro pod jednakim uslovima, kao i da organizuje aukciju za 5G mrežu gdje će sve zainteresovane strane imati jednaku šansu da dobiju licencu za mobilne usluge".

Ovim povodom oglasio se generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić kazavši kako United Grupa vodi medijsku kampanju protiv konkurentskog Telekoma, koji optužuje za “opstrukcije”, “monopole”, da im “koči širenje na cijelu Srbiju” i slično..

- United Grupa nema probleme samo u Srbiji, pali su sa tržišnim učešćem u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, imaju ozbiljne probleme u Hrvatskoj i Grčkoj, svuda imaju probleme, a samo u Srbiji zbog toga napadaju državu i vode kampanje protiv konkurencije, kazao je Lučić. 

On je ustvrdio da je United Grupa u prošloj godini imala gubitak od 225 miliona eura, a u posljednjem kvartalu preko 100 miliona gubitaka.

- Telekom sve ove godine posluje pozitivno, a parametar stabilnosti kompanije pokazuju i odnosi sa finasijskim institucijama. Poslujemo sa najbitnijim finansijskim institucijama, i sa tim kreditima investiramo od Zapadne Evrope do Amerike, istakao je Lučić na TV Pink.

Kako je rekao, sa jedne strane imate Telekom koji posluje pozitivno, dok je sa druge strane imate kompaniju koja uvijek posluje sa gubitkom i koja ako hoće da uzme spoljno finansiranje mora da založi svoje kompanije.

Iz United Grupe su odgovorrili na ove konstatacije naglasivši da postoje razlike u rezultatima poslovanju dvije kompanije,.

- United Grupa ima dvostruko veće prihode od Telekoma Srbije, a svaki put pri promjeni većinskog vlasnika imali smo intenzivan međunarodni tender. Prema relevantnim procjenama vrijednost United Grupe je oko 10 milijardi eura. Privatizacija Telekoma je, kao što je poznato, dva puta propala i ni sada se ne nazire interesovanje bilo kog ozbiljnog investitora za tu kompaniju. United Grupa posluje u osam zemalja na tržištu od 40 miliona stanovnika i u tim zemljama posjeduje vodeće telekomunikacione operatore i medijske kuće. Kompanija UG ima više od 15 miliona korisnika i oko 15.000 zaposlenih, a od Telekoma Srbije je tehnološki mnogo i naprednija i profitabilnija, navode iz United Grupe.

Dodaju da su teze kako je United Grupa u finansijskim poteškoćama, jer ima više od 4 milijarde eura duga neistinite i u stvarnosti trenutni nivo duga rezultat je astronomskog razvoja kompanije i mnogobrojnih akvizicija. Naime, od 2020. godine United Grupa je kupila kompanije Vivacom i Nova u Bugarskoj, Tele2 i Optima Telekom u Hrvatskoj, Nova i Wind u Grčkoj, kao i 20 manjih i srednjih kompanija. Ukupna vrijednost tih akvizicija premašila je 3 milijarde eura. - Naši prihodi su u posljednje tri godine utrostručeni i poslovna dobit (EBITDA) je milijardu eura. Najveće svjetske rejting agencije S&P Global i Moody’s su prepoznale snažan rast United Grupe, kao i odgovorno upravljanje finansijama i pozitivno su revidirale svoje ocjene poslovanja United Grupe i njene izglede u budućnosti, naglasili su.

Dodaju da u isto vrijeme dok se United Grupa zaduživala zbog širenja poslovanja na nova tržišta, ali u okviru dozvoljenih limita i tržišnih standarda, Telekom Srbija je na kraju 2022. godine ostvarila dug od gotovo 2 milijarde eura. 

- Uz već realizovana dodatna zaduženja iz juna 2023. godine u iznosu od 370 miliona eura, kao i trenutne pregovore o dodatnom finansiranju od još 300 do 500 miliona eura, dug Telekoma će biti 3 milijarde eura, naveli su iz United Grupe. Dodaju i da je dokaz o finansijskim problemima Telekoma i dug  prema dobavljačima u  iznosu od 475 miliona eura.

Na kraju ustvrdili su da "zbog finansijske situacije u Telekomu država i ne raspisuje tender za 5G mrežu, jer zna da državni operator nema novca za investicije".

.- Naša kompanija SBB tražila je raspisivanje aukcije za 5G mrežu spremna da investira 240 miliona eura, jer uz sebe SBB ima druge kompanije United Grupe koje su dokazano među najuspješnijim mobilnim mrežama u Evropi, ali je sve zaustavljeno dok Telekom ne prikupi novac i zbog toga će Srbija nastaviti da kasni za regionom, istaknuli su iz United Grupe.

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.