KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Njemački wpd dobija zemljište za gradnju vjetroparka Čadilj

Vlada HBK izdvaja 240.700 metara kvadratnih šumskog zemljišta i prevodi ga u građevinsko

Njemački wpd dobija zemljište za gradnju vjetroparka Čadilj

Vlada Hercegbosanskog kantona donijela je juče odluku o izdvajanju šumskog zemljišta iz šumsko-gospodarskog područja “Glamočko” u općini Glamoč i njegovom prevođenju u građevinsko zemljište u svrhu izgradnje vjetroparka Čadilj.

Ukupna površina zemljišta koje se izdvaja i prevodi u građevinsko zemljište iznosi 240.700 metara kvadratnih. 

Vjetropark Čadilj je projekt njemačke kompanije wpd europe GmbH, odnosno njene firme-kćerke u Bosni i Hercegovini  Vjetroelektrane dah planine d.o.o. 

Vlada HBK je u julu prošle godine  potpisala ugovor s kompanijom Vjetroelektrane dah planine d.o.o. Mostar za izgradnju vjetroparkova u općinama Glamoč i Bosansko Grahovo.
Vjetropark Čadilj u općini Glamoč je predviđene istalirane snage 138 MW, dok je vjetropark Marino brdo na području općine Bosansko Grahovo instalirane snage 126 MW. Ugovori o koncesiji su sklopljeni na 30 godina.

Vlada HBK je juče usvojila i prijedlog odluke o sklapanjuAneksa br. 4. na  ugovor o koncesiji s poduzećem IMREES SMART GREEENERGY d.o.o Livno kod dodjele koncesije za izgradnju vjetroparka na lokalitetu Široka Draga, općina Livno.

Aneksom se rok za početak komercijalnog pogona i rada vjetroparka produžava najviše do pet  godina od dana potpisivanja ovog aneksa.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.