KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Otežan rad ArcelorMittala u BiH zbog poremećaja na tržištu

Cijena čelika koji proizvodi ova kompanija u Zenici smanjena za 50 odsto, upozorili su direktori iz Zenice i Prijedora

Otežan rad ArcelorMittala u BiH zbog poremećaja na tržištu

Poslovanje kompanije ArcelorMittal u Bosni i Hercegovini je otežano zbog velikih poremećaja na tržištu čelika.
Na ovo su upozorili direktori kompanija ArcelorMittal iz Zenice i Prijedora Mehta Nihil i Mladen Jelača u razgovoru sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem.

Dva direktora su ukazala i na probleme zbog činjenice da je cijena građevinskog čelika koji proizvodi ova kompanija u Zenici smanjena za 50 odsto, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Predstavnici ovih kompanija informisali su Đokića da su radili određena istraživanja na ležištu "Vidrenjak" i da rezultati nisu zadovoljavajući, te najavili nastavak istraživanja tehnoloških rješenja koja bi omogućila upotrebu rude sa ovog lokaliteta.

Kada je riječ o ležištu Ljubija, ukazali su da je ono spremno za eksploataciju, ali da nisu u mogućnosti pristupiti obimnijoj eksploataciji zbog poremećaja u finalnoj preradi željezne rude u Zenici.

Đokić je izrazio spremnost na dalju saradnju sa ovom kompanijom, a zajednički je konstatovano da je ta saradnja u prethodnim godinama bila veoma značajna i korisna.

On je posebno naglasio važnost pozicije državnog preduzeća Rudnik željezne rude, koje je u sastavu preduzeća "ArcelorMittal u Prijedoru, te dodao da je neophodno i dalje raditi na usklađivanju odnosa između tog preduzeća i kompanije u zajedničkom preduzeću ArcelorMittal u Prijedoru.

Na sastanku je zaključeno da je potrebna neposredna saradnja u narednom periodu kako bi se omogućio nastavak rudarske proizvodnje na području Prijedora.

Foto: ArcelorMittal

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.