KOMPANIJE I TRŽIŠTA

U Vinariji Fazan gubici gotovo 100-odstotni

Poznata prnjavorska vinarija pretrpjela veliku štetu zbog proljetnih kiša pa prinosa grožđa od kojeg bi pravili vino gotovo da i nema

U Vinariji Fazan gubici gotovo 100-odstotni

Kišno poljeće smanjilo je prinose grožđa a poznata prnjavorska vinarija Fazan pretrpjela je gubitke koji su gotovo 100-odstotni. 
Na površini većoj od tri hektara vlaga i nedovoljna količina topline nanijeli su velike štete na lozama i lišću, a prinosa gotovo nema.  Sve to zadalo je glavobolje ovim poznatim proizvođačima vina, izvještava K3 televizija.
- Ubralo se jako malo, sveukupno svega 700 kilograma. Napominjem da su ubrani samo najbolji grozdovi i da iskreno rečeno ljudi koji su brali ne mogu da pokriju taj trošak. Samo će se moći napisati da je bila berba sa nekim malim postotkom proizvedenog, kaže Tanja Živković, spoljni saradnik Vinarije Fazan.  Objašnjava da je proizvodnja takva da svaki grozd koji se ubere mora biti potpuno neoštećen a ove godine je jako mala količina uberenog grožda ali će biti vrhunskog kvaliteta.
Lozu i list od uništenja mogli su spasiti  i omogućiti koliko-toliko pristojan rod pesticidi. Međutim, zbog činjenice da je vinarija prije dvije godine ušla u proces organske proizvodnje strogi uslovi to nisu dozvoljavali zbog čega je zaštita izosstala. 
- Kad krenete da uzgajate nešto a da ne dodajete  pesticid, odnosno bilo kakvu hemijsku supstancu, zavisni ste od vremenskih uslova koji će se desiti u toku godine i sve što možete da radite jeste da se molite Bogu da uslovi budu na vašoj strani, što se ove godine nije dogodilo, kazala je Živkovićeva.
Dodala je da prethodne godine za vinariju nisu bile loše, a da je ovo prva godina koja je napravila veliku štetu. U vInariju kažu da će im u budućnosti trebati par dobrih godina da bi izašli iz gubitka koji je napravljen u ovoj godini. 

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.