KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Terminali izgradili upravnu zgradu, skladište na proljeće

Gabaritnost terminala u Blažuju je 42 miliona litara, što je 25 posto od ukupnih količina koje su obavezujuće

Terminali izgradili upravnu zgradu, skladište na proljeće

Privredno društvo Operator-Terminali Federacije u srijedu je u Blažuju pokraj Sarajeva otvorilo upravnu zgradu. Iz društva su izrazili nadu da će drugi dio radova na terminalu za skladištenje nafte inaftnih derivata biti završen na proljeće iduće godine.

- Nakon neriješnih imovinsko-pravnih odnosa od  30 godina dobili smo priliku zahvaljujući Vladi Federacije koja nam je kroz doneseni Zakon o naftnim derivatima dala priliku kroz priliv sredstava od jednog feninga po svakom izlaznom litru da možemo ta akumulirana sredstva utrošiti na način na koji je to Zakon predvidio. Mi smo to i uradili, kaže Hermedin Zornić, predsjednik Uprave Operator-Terminali Federacije BiH.

Dodaje  da je gabaritnost terminala 42 miliona litara, što je 25 posto od ukupnih količina koje su obavezujuće po direktivi Evropske unije. - Ja se nadam da će drugi dio Lota 1, mislim na gabaritnost terminala, biti završen u naredna tri-četiri mjeseca, istakao je Zornić.

Član Uprave Opertora-Terminala Federacije Slaven Zeljko kazao je da će ne samo izgradnjom upravne zgrade, već i najavljenim okončanjem radova na terminalu u Blažuju Fedearcija BiH biti u punoj boljoj poziciji nego što je bila do sada i moći će reagirati u slučaju poremećaja opskrbe.
- Mi ćemo kroz dvogodišnji-trogodišnji ciklus koji ima vrijednost 120 miliona KM završiti sve obaveze koje Evropska unija traži od Federacije BiH u dijelu obavezujućih rezervi, istakao je Zeljko.

Nakon Živinica, gdje je već izgrađen terminal i Blažuja gdje bi se radovi trebali okončati na proljeće, radovi bi za mjesec dana trebali početi i na terminalu u Bihaću, a u Mostaru bi trebali početi sredinom iduće godine.

Foto:Printscreen RTVHZHB

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.