KOMPANIJE I TRŽIŠTA

MK Group planira širenje svojih banaka u regiji

Imamo ambicije otvoriti barem još jedno ili dva tržišta, bilo kupnjom banke ili širenjem postojećeg poslovanja

MK Group planira širenje svojih banaka u regiji

U narednom razdoblju MK Group planira značajna ulaganja u svim sektorima u kojima posluje. Najveća ulaganja očekuju se u segmentu obnovljivih izvora energije, u planu je širenje bankarskog poslovanja kako u Srbiji tako i u regiji, kao i daljnji razvoj hotelskog poslovanja. Osim greenfield ulaganja u ovom segmentu, grupacija želi ulagati u Budvansku rivijeru u Crnoj Gori i zainteresirani su da s državom pronađu najbolji model za realizaciju toga, izvijestila je ekapija.com.
Najavio je to potpredsjednik MK Grupe Aleksandar Kostić na ovogodišnjem CEO Summitu održanom u Beogradu. Prema njegovim riječima, MK Group je u posljednjih pet godina uspjela udvostručiti svoju vrijednost, a značajni planovi i investicije tek predstoje. Govoreći o razvoju bankarskog sektora, rekao je da njihova bankarska grupacija sada ima aktivu od oko 9 milijardi eura, a da je plan u idućih pet godina dosegnuti minimalno 20 milijardi eura.

- Imamo ambicije otvoriti barem još jedno ili dva tržišta na području bivše Jugoslavije, bilo kupnjom banke ili širenjem postojećeg poslovanja - rekao je Kostić.

Kada je u pitanju poljoprivreda, Kostić je rekao da ima dosta prostora za unapređenje poslovanja u okviru postojećih privrednih subjekata.

– Recimo da u narednom razdoblju ne kupujemo nove šećerane, nego ulažemo unutar Sunoka, da budemo još bolji i da uđemo u grane koje su komplementarne industriji šećera. Također, plan je biti još učinkovitiji u poljoprivredi. Carnex posljednjih godina konstantno raste i ako želimo ostati najbolji, biti lider prvenstveno u kvaliteti i izvozu, moramo izgraditi novu tvornicu. Riječ je o investiciji od 40, 50 milijuna eura - naveo je Kostić.

Energetika, odnosno obnovljivi izvori energije, sektor je u koji će MK Group svakako najviše ulagati, najavio je Kostić.

– Plan nam je do 2028. imati 1 GW uglavnom iz vjetra, a ako uspijemo realizirati investiciju velike solarne elektrane iznad Tornja, onda će to biti do 1,5 GW instalirane energije iz OIE. Kada je dobar dan, kada duva vetar i kada je sunčan dan, to je negdje oko 20 posto, 25 posto ukupne proizvodnje struje u Srbiji - istakao je on.

MK Group planira proširiti svoje poslovanje na poslovanje nekretninama i hotelijerstvo. Posljednja investicija je Petram Resort u Savudriji, a u planu su i novi projekti u regiji.

- Dobro smo krenuli i sada imamo dvije-tri destinacije koje pripremamo i gdje bismo potencijalno željeli napraviti greenfield investicije, izgraditi nove hotele. Dva su u Hrvatskoj, a jedan u Beogradu. Imamo i udio u vlasništvu HTP Budvanska rivijera u Crnoj Gori. Jako smo zainteresirani za suradnju s vlastima u Crnoj Gori da se ta priča konačno pokrene. Namjera nam je da otvorimo Sveti Stefan u punom kapacitetu, kao i da nađemo model da investiramo u Budvansku rivijeru, bilo kao manjinski partner, bilo kao većinski vlasnik ukoliko država odluči da svoje vlasništvo prenese na nas. Sve su to planovi koje želimo ostvariti u sljedećih pet godina – zaključio je Kostić.

Foto: Miodrag Kostić - MK Group

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.