KOMPANIJE I TRŽIŠTA

United Group dobio dozvolu za kupnju tornjeva Bulsatcoma

Dopušteno dogovoreno inidrektno stjecanje 167 ICT infrastrukturnih sredstava bugarskog pružatelja pay-TV i širokopojasnih usluga

United Group dobio dozvolu za kupnju tornjeva Bulsatcoma

Bugarsko tijelo za tržišno natjecanje priopćilo je da je dopustilo dogovoreno inidrektno stjecanje 167 ICT infrastrukturnih sredstava bugarskog pružatelja pay-TV i širokopojasnih usluga Bulsatcom od Slovenia Broadbanda, podružnice nizozemske United Group.

Transakcija ne predstavlja koncentraciju kako je definirano postojećim zakonima i ne ispunjava kriterije prometa za ocjenu, stoji u priopćenju Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja (KZN) objavljenom u utorak.

Prema postojećem antimonopolnom zakonodavstvu, transakcije podliježu antitrustovskoj istrazi ako ukupni promet sudionika premašuje 25 miliona leva (12,8 miliona eura), a ukupni promet ciljne tvrtke manji je od 3 miliona leva u recentnoj finansijskoj godini.

Na odluku regulatora dopuštena je žalba upravnom sudu, uključujući i treće strane, u roku od 14 dana.

Bulsatcom je u novembru 2022. pristao prodati određene lokacije mobilne telekomunikacijske infrastrukture tvrtki United Towers Bulgaria, koja je u vlasništvu divizije United Group Slovenia Broadband. Kao dio zasebnog ugovora o prodaji i povratnom najmu, telekomunikacijski operater Vivacom Bugarska, također u vlasništvu Slovenia Broadbanda, nabavit će opremu za postavljanje fiksne optičke telekomunikacijske mreže, koju će Bulsatcom iznajmiti na potencijalno razdoblje do 10-15 godina, prema informacijama objavljenim u priopćenju KZN-a.

Primjedbe na dogovorenu transakciju podnijeli su A1 Bugarska, A1 Towers Bugarska, Yettel Bugarska i njegova podružnica Cetin Bugarska, kao i osnivač Bulsatcoma Plamen Genčev, s obrazloženjem da bi transakcija dovela do poremećaja tržišta i dominantnog položaja Vivacoma Bugarska.

U martu je Yettel Bugarska zatražio od regulatora da spoji u jednu istragu posao koji je prijavio Slovenia Broadband i sada završenu akviziciju Bulsatcoma od strane Viva Corporate Bugarska, zbog mogućeg kršenja zakona o tržišnom natjecanju.

Od tada je United Group postigao dogovor o preuzimanju indirektne kontrole nad cijelim Bulsatcomom. Grupa je o transakciji obavijestila bugarsko regulatorno tijelo prošlog mjeseca.

Osim Vivacoma, United Group također posjeduje TV i radio Nova Group u Bugarskoj, zajedno s drugim medijskim i izdavačkim poslovima. United Group je u augustu prodao više od 4800 mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji saudijskoj ICT infrastrukturnoj tvrtki Tawal.

Foto: United Group

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.