KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Telekom Srbija isplaćuje dividende,Telekom Srpske apstinira

Telekom Srpske uobičavao je pred istek godine isplaćivati privremenu dividendu akcionarima, ali ove godine takve odluke nema

Telekom Srbija isplaćuje dividende,Telekom Srpske apstinira

Telekom Srpske uobičavao je pred istek godine isplaćivati privremenu dividendu akcionarima  iz dobiti koja će se ostvariti u narednoj godini, ali ove godine takve odluke nema,izvještava Indikator.ba.

U maju ove godine kompanija je odlučila da ne isplati dividende nego da drugi dio dobiti od 42,58 miliona KM rasporedi u zadržanu dobit nakon što je unaprijed isplatila 39,68 miliona KM privremene dividende krajem prošle godine.

Iz kompanije  su odluku obrazložili namjerom da povećaju kapacitete za dalje investicije i rast akcija i vrijednosti kompanije.

Budući da kompanija  još nije sazvala Skupštinu akcionara a da godina već ističe, odluke o isplati privremene dividende na koju su akcionari navikli ove godine očigledno neće biti.

Međutim, dok Telekom Srpske apstinira, njegov većinski vlasnik Telekom Srbija će ipak obradovati svoje akcionare.

Telekom Srbija je najavio da će 27. decembra isplatiti akcionarima dividendu u bruto iznosu od 8,40 dinara po akciji, objavljeno je na Centralnom registru, depoa i kliringa hartija od vrijednosti Srbije.

Dan na koji se utvrđuje spisak akcionara koji imaju pravo na dividendu je 20. jun 2023. godine, a dan obračun za isplatu dividende biće 26. decembar.

Podsjećamo da je Telekom Srpske navikao akcionare na isplatu dividendi jer je gotovo od kraja 2007. od kada je privatiziran pa sve do 2021.godine isplaćivao 100% neto profita u obliku dividende. Ukupno je za tih 14 godina isplaćeno 1,2 milijarde KM.

Foto: M:tel

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.