KOMPANIJE I TRŽIŠTA

M:telova tvrtka na Kosovu kažnjena sa 1,5 mil eura

Kompanija povrijedila zakon nepodnošenjem prijave koncentracije za kupnju 100 posto udjela u četiri kablovska operatera

M:telova tvrtka na Kosovu kažnjena sa 1,5 mil eura

Kosovsko tijelo za tržišno natjecanje objavilo je u srijedu da je kaznilo kompaniju MTS d.o.o. s više od 1,5 miliona eura zbog kršenja zakona o zaštiti konkurencije, a iz matične  beogradske  tvrtke Telekom Srbiju naveli su da je odluka donesena na osnovu netačnih i paušalnih informacija te su najavili žalbu.

Tvrtka MTS d.o.o. ima kao matičnu tvrtku državnog telekomunikacijskog operatera Telekom Srbija, a osnovana je u oktobru 2015. u skladu s Bruxelleskim sporazumom između Kosova i Srbije u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa.

Sjedište ovog preduzeća je u Sjevernoj Mitrovici, općini sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Međutim,  ima ogranke i u drugim općinama naseljenim srpskom većinom na Kosovu: Leposavić, Zubin Potok, Gračanica, Štrpce i Ranilug.

Nadležno tijelo priopćilo je, prema rješenju koje je donijelo 18. decembra, da MTS d.o.o. povrijedio zakon "nepodnošenjem zahtjeva za obaveznu prijavu koncentracije za kupnju 100 posto udjela u trgovačkim društvima: VGN NET d.o.o., LIKA doo.o., PP. PRKDS-IMPULS u ime I. R. – B.I. i Herc International.

Ova odluka dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Vlada Kosova ovoj tvrtki oduzela dozvolu za rad zbog sporne dokumentacije prilikom registracije poslovanja.

U reaakciji na odluku kosovskog antimonopolskog  tijela Telekoma Srbija navodi da je odluka donesena na osnovu netačnih i paušalnih informacija kao i nedovoljnog razumijevanja specifičnosti situacije.

-  MTS d.o.o. nije bio dužan da prijavi četiri koncentracije u periodu između 2019. i 2021. godine koja se tiču akvizicije kablovskih operatora VGN NET, Lika, Impuls i Herc International, budući da nisu ispunjeni zakonski uslovi za obaveznu prijavu – a to znači da ove akvizicije nisu dostigle zakonske pragove koji bi opravdali takvu obavezu. Pored toga, napominjemo da je AKK nepravilno izračunao iznos kazne, zasnovan na nerealnim povećanjima prihoda MTS d.o.o. u određenim godinama. Smatramo da je ovakav pristup nesrazmjeran, neprimjeren i nije u skladu sa stvarnim finansijskim stanjem kompanije, naveli su u  saopštenju.

Novi Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja na Kosovu stupio je na snagu u junu 2022. godine i propisuje da sudionici u koncentraciji, odnosno smanjenju broja sudionika na tržištu, u nekim slučajevima moraju prethodno zatražiti dopuštenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. U zakonu je "koncentracija" opisana kao "trajna promjena kontrole nad preduzećima kada se nezavisna preduzeća ili njihovi dijelovi spoje ili kada jedno ili više preduzeća stekne direktnu ili indirektnu kontrolu nad cijelinom ili dijelovima drugih preduzeća, posebno stečenim dionicama..

Do sredine prošle godine na snazi ​​je bio zakon prema kojem za sudjelovanje u koncentraciji, odnosno stjecanju drugih sličnih društava nije bilo potrebno dopuštenje. No, temeljem prethodnog zakona, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja imala je pravo pokrenuti postupak revizije ugovora između tvrtki, ako se utvrdi da jedna tvrtka dominira.

Podsjećamo da se proteklog ljeta MTS d.o.o. našao na popisu tvrtki kojima se može zabraniti poslovanje na Kosovu, jer je u registracijskom obrascu navedeno da se nalazi na području Srbije, odnosno "Kosovska Mitrovica (Kosovska Mitrovica), Republika Srbija".

Popis tvrtki sa sličnim spornim geografskim položajem sastavilo je Ministarstvo industrije, poduzetništva i trgovine Kosova, nakon što je mediju Klan Kosova iz istog razloga suspendiran poslovni certifikat.

Foto: MTS

(Prilikom preuzimanja dijelova teksta ili teksta u cjelini obavezno navođenje izvora uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://indikator.ba/)

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.