KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Radnici ArcelorMittala zadovoljni: 2.520 KM bonusa, veći topli obrok, bajramluk...

Potpisan novi kolektivni ugovor čime je okončana radnička borba koja je trajala 26 dana

Radnici ArcelorMittala zadovoljni: 2.520 KM bonusa, veći topli obrok, bajramluk...

Dvije hiljade i dvjesto radnika ArcelorMittala od danas radi po novom kolektivnom ugovoru. Rezultat je to radničke borbe koja je trajala 26 dana, nakon čega je posredstvom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine s poslodavcem postignut dogovor. U narednim danima očekuje se i pokretanje proizvodnje u ovoj kompaniji.

Iako nije došlo do povećanja plata, kako su iz Sindikata, između ostalog, zahtijevali, novi kolektivni ugovor potpisan s kompanijom ArcelorMittal donosi brojne benefite za radnike.

-Prezadovoljan sam, kao i većina radnika. Uz januarsku platu dobit ćemo 2.520 KM bonusa. Dobijamo veći topli obrok - sa 5 KM na 7,5 KM, retroaktivno od 1. juna. Bit će i 100 KM za bajramluk i regres ove godine uz aprilsku platu u maju, navodi Rašid Fetić, predsjednik Sindikata radnika Arcelor Mittala Zenica, izvještava Federalna TV.

Nakon što su sedam mjeseci radnici ArcelorMittala radili bez kolektivnog ugovora, dogovor o potpisivanju je postignut 26. dana generalnog štrajka. Time je, ističu iz sindikata, trasiran put i za ostale kompanije iz metalskog sektora, ali i pokazana važnost ozbiljnijeg odnosa svih struktura vlasti prema pravima radnika.

Osim u ArcelorMittalu, u ovom kantonu kolektivni ugovori iz metalskog sektora potpisani su u tešanjskoj Pobjedi i Man Hummelu.

Pokretanje proizvodnje u Zenici najavljeno za naredne dane stvorit će uslove i za obnovu iskopa ruda u prijedorskom ArcelorMittalu, gdje trenutno radi gotovo 800 radnika.

Foto: ArcelorMittal

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.