KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Adria Mobil lani s rekordnim prihodom od 572 miliona eura

Dinamika europskog tržišta karavaninga postepeno se smiruje i vraća u okvire prije pandemije, poručili su iz kompanije

Adria Mobil lani s rekordnim prihodom od 572 miliona eura

Slovenski proizvođač vozila za slobodno vrijeme iz Novog Mesta Adria Mobil, koji je dio francuske grupacije Trigano, u poslovnoj je godini 2022./2023. ostvario rekordnih 572 miliona eura prihoda od prodaje. Prodao je četiri posto manje jedinica, 15.000. S obzirom na to da se europsko tržište karavaninga smiruje i vraća u okvire prije pandemije, rezultat je izvrstan, ocijenili su.

- Dinamika europskog tržišta karavaninga postepeno se smiruje i vraća u okvire prije pandemije, no veseli činjenica da se karavaning u posljednjih nekoliko godina ponovno etablirao kao jedan od najpoželjnijih oblika putovanja, uz brend Adria. zadržati visoku reputaciju na tržištu i biti među najpoželjnijim brendovima u Europi, napisali su u današnjem priopćenju.

Unatoč zahtjevnim uvjetima poslovanja, poslovna godina, koja je trajala od 1. septembra 2022. do 31. augusta 2023., bila je najuspješnija u historiji Adria Mobila, poručuju iz kompanije.

S izazovima u području opskrbnih lanaca upravljali su agilnošću i fleksibilnošću u organizaciji, ulagali u povećanje proizvodnih kapaciteta, nove tehnologije i razvoj proizvoda.

Poslovnu godinu obilježila su i inflatorna kretanja te visoke cijene energenata i sirovina koje utječu na obim potrošnje te će se, kako navode, iu narednom razdoblju morati budno pratiti i kontrolirati.

-Ipak, mi u Adria Mobilu ostajemo realno optimistični glede daljnjeg razvoja i dinamike europskog tržišta, budući da je karavaning u Europi jedan od najpoželjnijih oblika putovanja, brend Adria ostaje jedan od najpoželjnijih brendova na tržištu, što najbolje potvrđuju brojna priznanja dobivena kako od strukovnih udruga tako i od krajnjih korisnika, poručuju iz tvrtke.

Grupa Adria Mobil, koju uz krovnu tvrtku čine i tvrtke u Sloveniji Adria Plus, Podgorje i Adria Dom te tvrtke u Hrvatskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Švicarskoj, prodala je 16.500 vozila i ostvarila 660 miliona eura prihoda, 12 posto više nego prethodne godine.

Adria Mobil je na europskom tržištu, među ostalim, predstavila tri proizvodne inovacije, vozilo Twin Max na šasiji MAN, monovolumen Mode i karavan Aviva Lite. Između ostalog, tvrtka ističe nekoliko nagrada za proizvode aktualne sezone 2023./24. u programu karavana i kamper vozila na zahtjevnom njemačkom tržištu.

U prošloj poslovnoj godini Adria Mobil izgradila je, među ostalim, još jednu solarnu elektranu, tako da s obje solarne elektrane i udjelom električne energije koju dobiva iz obnovljivih izvora u javnoj mreži sada oko 30 posto električne energije dobiva iz obnovljivih izvora.

Foto:Adria Mobil

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.