KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Proizvodnja kornišona: Nakon odlaska firme Carl Kuehne uskaču drugi

Agronova je preuzela organizaciju proizvodnje krastavaca korišona nakon što je njemačka frma odlučila napustiti bh. tržište

Proizvodnja kornišona: Nakon odlaska firme Carl Kuehne uskaču drugi

Polјoprivredna zadruga Agronove iz Novog Grada preuzela je organizaaciju proizvodnje krastavaca kornišona, nakon što je njemačka firma Carl Kuehne obustavila proizvodnju.

- Uslovi su isti kao što je to bio slučaj sa firmom Carl Kuehne. Kooperanti će imati repromaterijal koji će otplaćivati kroz isporučene krastavce, stručnu pomoć , zagarantovan otkup i redovnu isplatu, rekao je  Darko Vujanović, direktor "Agronove",

Vujanović kaže da je otkupna cijena prve klase krastavaca 1,95 KM za kilogram, druge klase 0,80 KM i treće 0,25 KM.

- Zadruga Agronova je posredstvom Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz programa Međunarodnog fonda za polјoprivredni razvoj /IFAD/ obezbijedila 50 odsto sredstava od cijene paketa repromaterijala,dodaoje Vujanović.

Otkup krasatvaca organizuje i Zemlјoradnička zadruga "Gračanka" iz Gračanice koja ima kooperantsku mrežu proizvodnje krastavaca kornišona u BiH.

- Radimo sa kooperantskim zadrugama u laklnimm zajednicama, zajedno ulazimo u projekat proizvodnje i otkupa krastavaca, navode. Krastavce  će plasirati na njemačko tržište, za firmu Carl Kuehne ali preko zadruge.

Njemačka firma Carl Kuehne obustavila je ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH krajem godine. Firma je saopštila da  je odluku donijela iz ekonomskih razloga, nakon nekoliko godina pada prizvodnje u regionu.

- Količina nabavljena sa lokacije Kozarska Dubica putem ugovorene proizvodnje čini malu količinu godišnje potrebe firme Kuehne za krastavcima. Ubuduće će firma sirovine iz BiH balansirati preko drugih međunarodnih lokacija, dodali su u saopštenju.

Iz firme Carl Kuehne su  naveli da proizvodno-poslovni objekat u Kozarskoj Dubici prestaje sa radom 29. februara 2024., a da će planiranim promjenama biti obuhvaćeno 30 radnih mjesta.

Foto:Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.