KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Šta će biti sa letovima Lumiwingsa iz Tuzle?

Lumiwings neće otići iz Tuzle, ali danas više ne mogu biti siguran ni u što, kazao je direktor Halilčević

Šta će biti sa letovima Lumiwingsa iz Tuzle?

Jako se čudna stvar dešava sa Lumiwingsom u Tuzli. Kompanija prodaje letove još samo na letu za Maastricht 20. februara i Halmstad do 4.marta, a nakon toga za svih šest destinacija iz Tuzle (Esbjerg, Hamstad, Istanbul, Maastrcht, Saarbrucken i Stockholm) karte se ne mogu kupiti. Na stranici ili piše "sold out" (što nije moguće poglavito ne za svih mjesec i pola) ili "no flights were found", piše zamaaero.

Plasirana je neslužbena informacija da se radi o tehničkom održavanju stranice i da će proraditi u ponedjeljak 19. februara,  no isto se nije desilo. Konačno Lumiwings i dalje potpuno normalno prodaje karte iz Foggije za sve destinacije u martu i aprilu.

Direktor Aerodroma Tuzla Dževad Halilčević je za zamaaero ekskluzivno rekao da su u stalnom kontaktu sa kompanijom i da se radi o grešci u sistemu prodaje. Haličević  je rekao da su u  stalnoj borbi oko opstanka linija, borbi za svakog putnika, te da nastoje sa Lumiwingsom iznaći način da zadrže letove od ljetnog reda letenja, te čak i povećaju broj linija i frekvencija.

Haličević smatra da Lumiwings neće otići iz Tuzle ni nakon ljetnog reda letenja, a kamoli sada, no kaže nam da, nažalost, danas više ne može biti siguran ni u što. Haličević tvrdi da se karte i dalje prodaju preko agencija, te aerodromske službe prodaje, iako se ne prodaju preko internetske stranice Lumiwingsa.

Za portal Klix je iz Uprave Aerodroma Tuzla potvrđeno je da u januaru i februaru grčka kompanija nije ostvarila očekivani rezultat u broju prevezenih putnika , a zbog optimizacije sistema trenutno je onemogućena online prodaja karata.

- Konačne informacije nemamo, ali očekivano je u pitanju optimizacija sistema za letove koji su u redu letenja do 31. marta ove godine. Ubrzo bismo trebali konkretne informacije jer diskreciono pravio avioprijevoznika je usaglašavanje frekvencije i polaske aviona, kazao je direktor Halilčević.

Aerodrom Tuzla je u januaru 2024. godine imao 19.171 putnika. Ovo je znatno manje nego u istom mjesecu 2023. godine kada je aerodrom imao 58.304 putnika. 
Zamaaero je ranije pisao da je load faktor ovog prijevoznika vrlo loš, a da je najveći problem što je za odredišne destinacije kompanija odabrala tercijarne aerodrome, umjesto atraktivnijih koje je ranije imao WizzAir. 

Lumiwings je saradnju sa tuzlanskim aerodromom uspostavio shodno subvenciji od dva i po miliona konvertibilnih maraka  krajem novembra prošle godine. Novac je osiguran iz kantonalnog budžeta, a po prvi put Turistička zajednica TK objavila je još jedan javni poziv.

Foto: Dževad Halilčević - MAT

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.5
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.