KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Sir Kupres Milcha ponovo najbolji u Beogradu

Sir Kupres Milcha ponovo najbolji u Beogradu

Mljekara Kupres Milch vlasnika Smaila Žigića ponovo je pobijedila na Balkan Cheese Festivalu Beogradu.

Polutvrdi sir sa začinom kupreške mljekare nagrađen je u kategoriji "Najbolji sir u posebnoj kategoriji sireva" na XVII Balkan Cheese Festivalu, koji je završen sinoć u Beogradu. Kupres Milch redovni je pobjednik balkanskog takmičenja za najbolje sireve.

Smail Žigić je obnovio devastirani objekt nekadašnje Mljekare Kupres, zaposlio 7 radnika i vlastitim sredstvima 2014. započeo proizvodnju.

Trenutno, u mljekari radi samo tročlana porodica.

Mjesečno prerade do 35 tona litara mlijeka, koje otupljuju uglavnom od kupreških farmera, a dijelom i s Vlašića i Rostova. Dnevno proizvede i do 200 kilograma sira. 

Na XVII BalkanCheeseFestival, prema glasovima stručnog žirija za najbolji sir, nagrade su prema kategorijama osvojili<.
- bijeli sir u salamuri - Darovi Rtnja
- polutvrdi i tvrdi sir sa zrenjem Farma Manir
- najbolji sir u posebnoj kategoriji sireva - polutvrdi sir sa začinom Kupres Milch 
Najljepši štand na festivalu Kika - Mlekara Kikinda
Facebook & Instagram publika je glasanjem odučila da je najljepše aranžiran tanjir izlagača Darovi Rtnja
Prema odluci stručnog žirija nagrada za najljepše aranžiran tanjir dodijeljena je izlagaču Manastir Sukovo
Nagrada za najbolju prezentaciju sireva je pripala Francuske Tajne
Nagrada za najbolju inovaciju od strane predsjednika AAH! Asocijacija Autentičnih Hedonista (www.aah.rs) Dragana Đorđevića, je prema kategorijama dodijeljena  Lisnati sir - Ljilja Janjić za sir #buratta sa šumskim voćem

Specijalne zahvalnice povodom 10 godina saradnje dobili su
Dragan Đorđević CEO AAH! Asocijacija Autentičnih Hedonista (www.aah.rs)
Katedra za tehnologiju animalnih proizvoda  Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Foto: BalkanCheeseFestival

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.