KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Podravka, tri Mađara i Arapin u trci za agrobiznis Fortenove

Pet kompanija iskazalo je interes za preuzimanje agrara grupe Fortenova, u koju ulaze Belje, PIK i Vupik

Podravka, tri Mađara i Arapin u trci za agrobiznis Fortenove

Pet kompanija iskazalo je interes za preuzimanje agrara grupe Fortenova, u koju ulaze baranjsko Belje, vinkovački PIK i vukovarski Vupik.

Proces ispitivanja interesa za preuzimanje zaključen još prošle sedmice te je interesentima već omogućeno i dubinsko snimanje tih kompanija, otkriva novinarka Lidera Manuela Tašler, prenosi SEEbiz.

Prema izvoru Tašler, Podravka je jedina domaća kompanija koja je iskazala interes.

Iz Mađarske su se javila tri ponuđača, investitori koji su već prisutni u Hrvatskoj: Šandor Čanji, Lorinc Mesaroš i Danijel Jelinek. Sva trojica slove kao Orbanovi tajkuni. Jedan ponuđač je arapski investitor navodno blizak čovjeku koji je preuzeo Sberbankov poslovni udio u Fortenovi.

Čini se kako bi Podravki najžešći konkurent mogao biti najbogatiji Mađar, čelnik OTP banke i vlasnik mesne industrije Pick Szeged, Šandor Čanji, čije je bogatstvo časopis Forbes lani procijenio na oko 1,4 milijardi eura (više nego što danas vrijedi cijela Podravka).

Pick Szeged godišnje proizvede 40.000 tona mesnih proizvoda, a najveći je svjetski proizvođač mesa mangulica.

Tu je i čovjek koji je već kupio kompaniju Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka. Rabo je tako ušao u sastav velike grupacije Meszaros iza koje stoji Lorinc Mesaroš, glavni sponzor i mecena Fudbalskog kluba “Osijek”.

Na kraju, tu je i mađarska Indotek grupa iza koje stoji jedan od najbogatijih Mađara, Danijel Jelinek, čovjek takođe blizak vladajućoj stranki Fidesz i premijeru Viktoru Orbanu. Indotek je umalo bio preuzeo 42 odsto Fortenove od ruskog Sberbanka, ali na kraju za to nije dobio saglasnost hrvatskih regulatora.

Fortenovin poljoprivredni biznis, kako se ranije govorilo, žele preuzeti i arapski investitori koje predstavlja Saif Alketbi, čovjek koji već mjesecima vodi pravnu bitku za preuzimanje cijele Fortenove jer tvrdi kako je otkupio većinski udio od Sberbanka.

Ključnu odluku o tome ko će postati novi vlasnik Belja, PIK-a i Vupika donijeće hrvatski “gasni kralj” Pavao Vujnovac. On, naime, nakon sankcijskog zamrzavanja 50 odsto vlasništva Fortenove kojeg još drže ruske banke Sberbank i VTB ima najviše glasova na skupštini Fortenove.

Kompanija Open Pass s Malte koju kontroliše Vujnovac ima oko 28 odsto udjela u Fortenovi. Kako je 50 odsto ruskog vlasništva pod sankcijama i nema pravo glasa, jasno je da je Vujnovac presudan u odluci kome će Fortenova prodati svoj sektor poljoprivrede.

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.