KOMPANIJE I TRŽIŠTA

MF Grupa došla do 94,87 posto vlasništva u MF Banci

Zaokružuje se vlasništvo u banjalučkoj banci pod kapom moćnog finansijskog holdinga

MF Grupa došla do 94,87 posto vlasništva u MF Banci

MF grupa d.o.o. stekla je 94,87 posto akcija MF Banke a.d. Banja Luka i objavit će ponudu za preuzimanje preostalih akcija. 

U transakcijama obavljenim u petak i ponedjeljak u vrijednosti 58,6 miliona KM, MF Grupa otkupila je udjele koje su imali Mikrokreditno društvo Mikrofin, Njemačka razvojna banka Kfw i Holandska banka za preduzetnički razvoj FMO. 
MF Grupa je prije ovih transakcija imala 29,2 posto akcija u  MF Banki, a nakon njih posjeduje 485.185 akcija, odnosno 94,872020 % od ukupnog broja.

Saglasno Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava, MF Grupa će objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija,  a za svaku  spremna je platiti 193,27 KM. Ta cijena predstavlja knjigovodstvenu vrijednost akcija s pravom glasa, utvrđenu na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja. 
Podsjećamo da je cijena u transakcijama obavljenim proteklih dana bila 174,82 KM.

Jedini preostali akcionar MF banke je njemački fond GLS Alternativne Investments koji ima udio od  5,127980  posto akcija i ponuda za preuzimanje će se jedino odnositi na njega. Fond GLS Alternative Investments ušao je u vlasništvo MF Banke krajem septembra prošle godine kada je  5,1 posto dionica Banke platio 4,89 miliona KM.

Transakcije kojom je vlasništvo prebačeno na MF Grupu zapravo je dovršetak procesa koji je počeo prije više od godinu dana. Formirano je holdinško društvo MF Grupa koje čini pet kompanija, uključujući osiguranje,  mikrokreditno društvo i IT kompaniju. Kroz holding se nastoje ostvariti sinergijske efeki za grupaciju i klijente.

Osnivač MF Grupe je Udruženje građana MIKROFIN Banja Luka.

Foto: MF Banka

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.6
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.