KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Nakon više od 30 godina: Mostar i Beograd povezani aviolinijom

Srpski nacionalni avioprijevoznik će do Mostara letjeti tri puta nedjeljno i to ponedjeljkom, petkom i nedjeljom

Nakon više od 30 godina: Mostar i Beograd povezani aviolinijom

Nakon pauze veće od 30 godina Air Serbia od danas uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prijevoznik će do Mostara letjeti tri puta nedjeljno i to ponedjeljkom, petkom i nedjeljom.

Do Mostara će se letjeti avionom tipa embraer 175, let traje 50 minuta, a karte koštaju od 56 eura po smijeru, odnosno od 104 eura za povratno putovanje u ekonomskoj klasi.

Generalni direktor Er Srbije Јirži Marek rekao je ranije prilikom potpisivanja ugovora o uspostavljanju linije da će to pozitivno uticati na ekonomski i privredni rast, olakšati kulturnu razmjenu i doprinijeti još boljoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

"Uvođenjem Mostara u našu mrežu destinacija letećemo do čak 17 gradova bivše Jugoslavije i preko Beograda, povezati region sa destinacijama širom Evrope, Sjeverne Amerike i Azije do kojih Air Serbia leti”, izjavio je Marek.

Air Serbia pogotovu računa na putnike iz Mostara i Hercegovine koji će nastavljati putovanje preko Beograda drugim letovima ove avio-kompanije i njenih code share partnera.

Direktor Aerodroma Mostar Marko Đuzel rekao je da linija može biti produžena i posle oktobra. Inače, srbijanska kompanija koristi subvencije koje mostarski aerodrom dodjeljuje na osnovu javnog poziva.

 Aerodrom Mostar dobio je novi dizajn sa modernim objektom i svom potrebnom infrastrukturom kako bi prvi kontakt putnika sa Hercegovinom bio adekvatan.

Aerodrom Mostar predviđa da će ove godine primiti 40.000 putnika, što bi bilo dvostruko više od broja putnika koje je primila 2023. godine i blizu nivoa iz 2017. godine.

Foto: Novo ruho- Aerodrom Mostar

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.