KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Propao tender za nabavku 200 hiljada tona uglja

Na nabavku lignita za za potrebe Termoelektrane Tuzla u 2024. godini nije stigla ni jedna ponuda

Propao tender za nabavku 200 hiljada tona uglja

Na tender za nabavku 200.000 tona uglja lignita sa prevozom za potrebe Termoelektrane Tuzla u 2024. godini nije stigla ni jedna ponuda, potvrdio je Snael Buljubašić, vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede BiH.

- U narednom periodu, nadam se da nećemo morati kupovati i da ćemo to moći zatvoriti s našim rudnicima. Mi smo skoro raspisali tender za kupovinu 200.000 tona lignita po cijeni 7,8 KM. Ali niko se nije javio. Pitanje je, ako raspišemo sutra ponovo, da li će se neko prijaviti. Dakle, bez stabilnosti naših rudnika nema sigurnosti. Nemojte da se pouzdajemo u treća lica, kazao je  Buljubašić u razgovoru za Raport.

Podsjećamo, Elektroprivreda FBiH je u februaru objavila tender za nabavku 200.000 tona uglja lignita sa prevozom za potrebe Termoelektrane Tuzla u 2024. godini. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 17,6 miliona KM (20,6 miliona KM sa PDV-om), a planirane su sukcesivne isporuke u 2024. godini

Javna nabavka je trebalo da bude realizovana kroz pregovarački postupak pri čemu bi kriterij za ugovor bio najniža cijena.

Tender je bio otvoren do 20. marta 2024. godine.

Najveće bh.elektroprivredno preduzeće je krajem prošle godine izabralo kompaniju Lager Posušje za nabavku 400.000 tona mrkog uglja sa prevozom za potrebe Termoelektrane Kakanj, a vrijednost ugovora bila je 69,97 miliona KM bez  PDV-a.

Elektroprivreda BiH nabavlja ugalj na tržištu i pored postojanja sedam rudnika uglja koji su u sastavu koncerna EP BiH.

Snael Buljubašić najavio je da će se prijaviti na konkurs za generalnog direktora. -Planiram se prijaviti na konkurs. Jeste bilo špekulacija, natpisa i pritisaka oko toga da li ću ili neću, izjavio je Buljubašić. - Bilo je i zdravstvenih problema, ali sve je to sastavni dio ovog posla.Nemam ja šta kriti, nosimo se sa svim, zaključio je Buljubašić.

Foto: Sanel Buljubašić, printscreen

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.