KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Ustavni sud razočarao Petrol: Odbio se izjasniti o maržama

Ustavni suci uputili su Petrol na tužbu protiv države za naknadu imovinske štete

Ustavni sud razočarao Petrol: Odbio se izjasniti o maržama

U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Propisi su doneseni bez dovoljne zakonske osnove i bez ispunjavanja uvjeta nužnosti i razmjernosti, navode iz tvrtke.
Propisi zadiru u Ustavom zaštićena prava, uključujući pravo na slobodnu privrednu inicijativu i pravo na privatno vlasništvo, smatraju u Petrolu. Nadalje, postupak donošenja pravilnika odvijao se bez razmatranja Vijeća za cijene, koje je zakonom predviđeno kao ključnog sudionika u određivanju mjera kontrole cijena, odgovorili su iz Petrola na odluku Ustavnog suda objavljenu jučer.

Iz naftne kompanije ističu da su marže uvedene 2023. godine na neke naftne derivate svedene na nedostatne nivoe, koje ne odražavaju stvarne tržišne uvjete i ne dopuštaju pokrivanje troškova povezanih s distribucijom goriva i derivata. "Takva ograničenja ugrožavaju našu sposobnost prilagodbe zahtjevima programa Europskog zelenog dogovora", istaknuli su.

Petrol će nastaviti tražiti sve pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju za zaštitu poslovnih interesa Petrol grupe i njenih dionika te nastaviti s naporima za energetsku tranziciju, najavili su. Koraci će biti konkretizirani nakon pomnog pregleda i usuglašavanja sa stručnim službama.

Ustavni sud je sa sedam glasova za i jednim protiv odbio inicijativu Petrola za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata. Ustavni suci uputili su Petrol na tužbu protiv države za naknadu imovinske štete.

Podsjećamo Vlada Slovenije je krajem novembra značajno smanjila maksimalnu dopuštenu maržu kako bi smanjila inflaciju. Protiv ove odluke Petrol, ali i njegov konkurent Mol Slovenija podnijeli su inicijative za ocjenu ustavnosti s prijedlogom za privremenu obustavu. 

Nakon gubitka u 2022. godini, Grupa Petrol prošlu je godinu završila s neto dobiti od 136,6 miliona eura, navedeno je u saopćenju sredinom marta. Prihodi od prodaje pali su za 26 posto na sedam milijardi eura, uglavnom zbog nižih cijena energenata. 

Foto: Petrol

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.