KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Otvoren pogon Mahle u Laktašima, cilj je 1.000 radnika

Novi proizvodni pogon u Aleksandrovcu prostire se na 30.000 metara kvadratnih

Otvoren pogon Mahle u Laktašima, cilj je 1.000 radnika

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR.

Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika i mehatronika ove grupe Martin Velhofer i Guntram Has, kao i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Prije otvaranja istaknuto je da ova kompanija u Laktašima zapošljava 600 radnika, sa tendencijom da taj broj dostigne 1.000.

Otvaranju su prisustovali i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, te brojni građani.

Cvijanović je izjavila da je otvaranje novog proizvodnog pogona nova razvojna šansa za Laktaše, regiju i cijelu Republiku Srpsku, te da je riječ o jednoj od najvećih investicija u Srpskoj i BiH.

Višković je izjavio da je otvaranje novog proizvodnog pogona najbolja potvrda onoga što radi Srpska na stvaranju pozitivne klime za investitore.

- Zahvalni smo ovoj kompaniji koja je demantovala sve one koji smatraju Srpsku nepoželjnom destinacijom. Neko ko ovdje radi više od 20 godina, ko je prije ove investicije imao 400 zaposlenih, danas njih 600, do kraja godine 800 i sa ciljem od 1.000 radnika jasno pokazuje kakve uslove za poslovanje ima - rekao je Višković.

Bojić je ranije rekao Srni da je otvaranje ovog pogona veoma značajno za privredni razvoj Laktaša i cijele regije.

- Ova fabrika je završila jedan od najvećih objekata u BiH i imaće oko 30.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Već radi 550 zaposlenih, ali imaju tendenciju da se šire, da zapošljavaju nove radnike - rekao je Bojić.

Mahle je vodeći dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu. Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila. Novi proizvodni pogon u Aleksandrovcu prostire se na 30.000 metara kvadratnih i ujedno je među najvećim investicionim projektima u Republici Srpskoj.

Foto: Aquarius

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.