KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Australski div kupio zlatni projekt u Srbiji

Kompanija će istraživati zlato na jugu Srbije "na jednom od najvećih nerazrađenih nalazišta zlata na globalnom nivou"

Australski div kupio zlatni projekt u Srbiji

Podružnicu Ibaera Capital Funda ISIHC prodala  je prrojekt istraživanja zlata Rogozna u Srbiji australijskom divu Strickland Metals Limitedu za naknadu od 34,2 miliona AUD u dionicama.

Prema Steinepreisu Paganinu, savjetniku u transakciji, projekt zlata Rogozna nalazi se u južnoj Srbiji i sadrži procijenjene mineralne resurse u skladu s JORC-om koji iznose ukupno 5,44 miliona unci ekvivalenta zlata.

Strickland je pristao izdati dionice u vrijednosti od približno 34,2 miliona AUD kao naknadu za stjecanje, što ostaje podložno odobrenju dioničara Stricklanda.

Po završetku akvizicije, Strickland namjerava odmah započeti istražna bušenja u svakom od četiri definirana ležišta u Rogozni, usredotočujući se na zone visoke mineralizacije i nova otkrića.

Kampanja dijamantnog bušenja od 60.000 metara provodit će se se do kraja 2025. godine, s bušenjem primarnih ciljeva na lokacijama Šanac, Medenovac, Gradina i Bakarni kanjon.

Projekt, kako navode, ima potencijal prerasti u jedno od najvećih nerazrađenih nalazišta zlata na globalnom nivou, sa značajnim udjelom bakra i cinka.

Srpski mediji su još 2009. objavili da su stručnjaci nekoliko stranih kompanija tvrdili da cijela planina Rogozna leži na bakru, srebru i zlatu.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.