KOMPANIJE I TRŽIŠTA

NLB grupa predstavila strategiju do 2030.

Predsjednik Uprave Blaž Brodnjak nagovijestio ulazak na hrvatsko tržište

NLB grupa predstavila strategiju do 2030.

NLB je na današnjem NLB Danu investitora predstavila novu strategiju grupe do kraja 2030. Do tada želi stvoriti oko 50 milijardi eura ukupne imovine, dvije milijarde eura prihoda i jednu milijardu dobiti. Na skupu se govori io prilikama u regiji jugoistočne Europe, gdje je NLB prisutan.
“Strategija je vjerodostojna, jer će regija rasti brže od zapadnih zemalja. Regiju u kojoj NLB posluje vidimo kao regiju mogućnosti“, rekao je predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak na drugom po redu Investitorskom danu u organizaciji NLB-a. Dodao je kako planiraju organski rast grupe, a spremni su i na potencijalne akvizicije u regiji.

Lani su čisti prihodi grupe dosegnuli nešto manje od 1,1 milijardu eura, a neto dobit gotovo 551 milion eura. Grupa djeluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 miliona klijenata, gotovo 8000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem marta iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

Na karti u regiji Hrvatske nema u grupaciji. Ali i tu se stvari kreću u dobrom smjeru, rekao je Brodnjak, koji vjeruje da će grupa uspjeti postati prva i jedina finansijska institucija u regiji koja će pokriti sva tržišta bivše Jugoslavije i poslovno povezati regiju.

Banka ima za cilj biti vodeća u jugoistočnoj Europi i grupa koja nudi ne samo bankarske, već i sve finansijske usluge za stanovnike i preduzeća. Promovisat će univerzalni i digitalizirani bankarski model, usredotočit će se na lokalna ulaganja i razborito upravljanje rizicima. Istovremeno najavljuje da će povećati i povrate za svoje dioničare. Dividende bi se sa sadašnjih 40 posto neto dobiti povećale na 50 do 60 posto neto dobiti, stoji u strategiji.

Objavom poslovnih rezultata za prvo ovogodišnje tromjesečje, u kojem je grupacija ostvarila 140 miliona eura čiste dobiti i 298 miliona eura čistih prihoda, banka je poboljšala prognozu za ovu godinu. U 2024. godini, umjesto oko 1,1 milijardu eura, prihodi NLB grupe trebali bi porasti na 1,2 milijarde eura, koliko bi trebao biti i 2025. godine.

Foto: NLB

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.