KOMPANIJE I TRŽIŠTA

HMT Galvanika ulaže 5 miliona KM u novi pogon u Goraždu

Muhamed Hadžiavdić nadavno postao suvlasnik sa udjelom od 30 posto kapitala

HMT Galvanika ulaže 5 miliona KM u novi pogon u Goraždu

Kompanija HMT Galvanika d.o.o. Goražde, čija je djelatnost galvanizacija metalnih proizvoda, namjerava pokrenuti novi pogon proizvodnje u Goraždu, na lokalitetu goraždanskog naselja Zupčići.
O tome je sa vlasnicima ove kompanije, Hasanom Tafrom i Muhamedom Hadžiavdićem koji je nadavno postao vlasnik sa udjelom od 30 posto kapitala razgovarano na prijemu kod kantonalnog premijera Edina Ćulova u sjedištu Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

- Radi se o inostrano-domaćoj investiciji odnosno postrojenju kapaciteta čija investicija bi iznosila oko pet miliona KM. Domaći investitor i ja kao strani investitor smo odlučili da postavimo jedno postrojenje za površinsku zaštitu metalnih proizvoda odnosno galvanizaciju po najsavremenijim standardima. Patent je rađen u Njemačkoj i trebao bi da zaživi ovdje u ovoj kompaniji koja je registrovana već od januara mjeseca  ove godine na ovim prostorima. U procesu smo pribavljanja  dozvola, a radit ćemo sigurno po najzahtjevnijim standardima Evropske unije- kazao je Hadžiavdić. 

U početku bi, prema  njegovim riječima ova kompanija zapošljavala od 10 do 15 radnika, a otvaranjem tržišta, sigurno bi došlo do veće potražnje za radnom snagom.

Za pokretanje ovog vida proizvodnje neophodne su i određene dozvole koje su uglavnom u nadležnosti Federacije BiH, a kako je ovom prilikom kazao premijer Edin Ćulov, Vlada BPK Goražde će u skladu sa svojim mogućnostima pružiti podršku kako bi se te dozvole izdale na vrijeme,  s ciljem obezbijeđenja uslova za privredni razvoj i nova investiranja u naš kanton.

Foto: Vlada BPK

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.