KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Pavgord preuzeo Boksit, Dukić odlazi iz kompanije

Firma fočanskog biznismena Gordana Pavlovića najavila potpuno preuzimanje kompanije

Pavgord preuzeo Boksit, Dukić odlazi iz kompanije

Rajko Dukić najavio je da odlazi sa funkcije predsjednika kompanije i grupacije Boksit nakon što je više od trećine akcija ovog preduzeća putem berze preuzeo fočanski Pavgord.

- Dotično preduzeće je vlasnik fabrike Alumina, koja je jedini kupac rude boksita, sa kojom kompanija Boksit ostvaruje više od 60 % prihoda, odnosno poslovne aktivnosti. Kao 100 % vlasnik Fabrike, iskazujući namjeru da, putem Berze, otkupi akcije i drugih, sasvim je logično da mu je bio i prioritet da kupi i akcije firme Mileks koja je, kupujući akcije na Berzi, počev od 2003. godine, stekla pravo vlasništva, u iznosu od 36,72 %, obrazložio je Dukić.

Kako je objasnio u pismu akcionarima, razlog prodaje akcija nije samo zbog toga što bi Pavgord, uz podršku dva državna fonda, stekao upravljačko pravo, odnosno imao većinu, pa bi time vrijednost akcija Mileksa bila dovedena u pitanje, već najviše zbog toga što su posljednjih nekoliko godina najteže u njegovom privatnom i radnom životu, izuzimajući ratni period.

- Problem su mi činili i čine oni kojima sam najviše pomogao da budu tamo gdje jesu i to što jesu, objasnio je te dodao da su koristeći pozicije na kojima se nalaze koristili sva moguća sredstva i načine da nanesu štetu kompaniji Boksit a njega što diskredituju "ne prezajući ni od raznih ucjena, reketa, prijetnji itd, nudeći se pritom kao prosperitetna mlađa avangarda, koja će da obezbijedi boljitak za građane Milića".

Dukić je najavio da će i dalje nastaviti da radi i daje doprinos Grupaciji, koju čine "Drina osiguranje", "Mileks", "DRAM", "Farma koka nosilja" i "Farma za odgoj pilenki".

Pavgord u vlasništvu biznismena Gordana Pavlovića u dva navrata je posljednjih dana kupio akcije Boksita, te najavio potpuno preuzimanje kompanije.

Prethodno je ovladao zvorničkom Aluminom.

Foto: Boksit

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
1.5
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.