KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Bingo pod lupom Konkurencijskog vijeća BiH

Antimonopolsko tijelo pokrenulo postupak po službenoj dužnosti radi ocjene koncentracije

Bingo pod lupom Konkurencijskog vijeća BiH

Konkurencijsko vijeće pokrenulo je postupak po službenoj dužnosti  radi ocjene koncentracije privrednog subjekta Bingo d.d. Tuzla, navodi se u saopćenju ovog tijela objavljenom nakon sjednice održane 24. aprila, izvještava Indikator.ba.

Nije saopšteno više detalja.

Tuzlanski Bingo, konglomerat kojeg čine maloprodaja, proizvodnja, naftni biznis, nekretnine, usluge, grupacija je sa najvećim prihodom u Bosni i Hercegovini, koji je prošle godine, prema podacima FIA, iznosio 1,95 milijardi KM. Osim u Federaciji BiH, kompanija posluje i u Republici Srpskoj gdje ima trgovačke centre.

Bingo je neprikosnoveni lider u trgovini sa 246 prodajnih jedinica, šireći se ne samo kroz izgradnju novih objekata nego i kroz akvizicije. Primjerice, samo u Sarajevu preuzeo je neke od vodećih trgovačkih centara  - Alta Shoping Centar, Merkur Otoka i Grand Centar Ilidža,  a u medijima su se pojavile spekulacije da namjerava preuzeti i Sarajevo City Center.

Glavni konkurent Konzum, koji je krajem prošle godine pripojio Mercator, imao je lani prihode od oko 493 miliona KM.

Neki subjekt prema Zakonu o konkurenciji BiH ima monopolski položaj ako premaši tržišni udio od 40 posto. U slučaju da utvrdi postojanje monopolskog položaja, Konkurencijsko vijeće BiH može naložiti subjektu da proda određene dijelove svog biznisa ili da ne odobri određenu koncentraciju.

Foto: Bingo - Indikator.ba

 

 

 

 

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.