KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Zatvara se Rudnik mrkog uglja Zenica

Gotovo 600 radnika već mjesecima radi samo na održavanju jama, dok proizvodnja stoji od marta

Zatvara se Rudnik mrkog uglja Zenica

Radnici Rudnika mrkog uglja (RMU) “Zenica” suočavaju se s dugotrajnom neizvjesnošću oko budućnosti svog radnog mjesta, s obzirom na najave o mogućem zatvaranju rudnika.

Gotovo 600 radnika već mjesecima radi samo na održavanju jama, dok proizvodnja stoji od marta.

Ministar za energetiku, rudarstvo i industriju FBiH Vedran Lakić i generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Sanel Buljubašić najavili su donošenje odluke o “stavljanju ključa u bravu” za RMU “Zenica”. Sindikati su izrazili nezadovoljstvo ovom odlukom, ističući da se nisu složili s načinom donošenja odluke, ali su svjesni teške situacije.
Problem je i u redovnosti isplate plata, pri čemu neki radnici primaju samo minimalac od 619 KM, što nije dovoljno za dostojan život, posebno za invalide koji rade.

Postoji i nada da bi dio radnika mogao ostvariti povoljnije uslove za penzionisanje ako se usvoji odgovarajuće zakonsko rješenje.

Međutim, većina radnika će se suočiti s neizvjesnošću budućnosti i potrebom za traženjem novog posla na tržištu rada,izvještava Avaz.
Sindikati planiraju jačati pritisak na vlasti kako bi osigurali minimalno dostojanstvo za radnike koji bi mogli biti proglašeni viškom. Ističu i potrebu za uplatom zaostalih doprinosa i staža, što je dodatni izazov u trenutnoj situaciji.

Foto:RMU Zenica - EPBiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.