KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Hrvatska/Srbija/BiH: Fortenova grupa crpi energiju iz obnovljivih izvora

Najveći utjecaj ima smanjenje emisija u Srbiji, koje iznosi čak 75%, dok je smanjenje emisija u Bosni i Hercegovini 9%

Hrvatska/Srbija/BiH: Fortenova grupa crpi energiju iz obnovljivih izvora

Tri tvrtke Fortenova grupe u Srbiji (Mercator-S d.o.o., Dijamant i Mg Mivela) i dvije u Bosni i Hercegovini (Sarajevski kiseljak i Konzum Bosna u Hercegovini) pokrivaju cijelu ili veliki dio električne energije iz obnovljivih izvora.
To znači i njihov veliki izravan doprinos smanjenju emisija u potrošnji električne energije. Stoga procjenjuju da će njihovo smanjenje u grupi na godišnjoj razini u prosjeku doseći 38 posto.

Najveći utjecaj ima smanjenje emisija u Srbiji, koje iznosi čak 75%, dok je smanjenje emisija u Bosni i Hercegovini 9%.

U Srbiji u Dijamantu i Mg Miveli sva električna energija ima certifikat o porijeklu, au Mercatoru S približno 70 posto ukupne potrošnje tvrtke, za što imaju certifikat o porijeklu.

Budući da se u Bosni i Hercegovini električna energija nabavlja od više opskrbljivača, od kojih jedan pruža uslugu garancije porijekla, Sarajevski kiseljak i Konzum BiH dobili su garanciju porijekla za "srednjenaponska" mjerna mjesta ovog opskrbljivača.

Primjerice, Konzum, koji posluje na području cijele zemlje i sarađuje s više opskrbljivača, što čini oko četiri posto ukupne potrošnje električne energije tvrtke, ima garanciju da je struja dobivena iz obnovljivih izvora.

S druge strane, Sarajevski kiseljak, koji uglavnom sarađuje s jednim opskrbljivačem, ima garanciju porijekla za 88 posto količine električne energije,prenosi InStore.

Prelazak na obnovljive izvore energije dio je dugoročnog prelaska Fortenova grupe na niskougljično poslovanje, a izračun smanjenja emisija na temelju uvjerenja o izvoru električne energije dio je suradnje s Institutom Hrvoje Požar.

Foto: Pixabay

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.