POLITIKA I DRUŠTVO

Srbija i Rumunija grade gasnu interkonekciju

Projektovan kapacitet interkonektora je najmanje 1,6 milijardi kubika gasa

Srbija i Rumunija grade gasnu interkonekciju

Ministri energetike Srbije i Rumunije, Dubravka Đedović Handanović i Sebastijan Burduž potpisali su 5. avgusta u Кladovu Memorandum o razumijevanju o izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Rumunija.

U Srbiji će taj dvosmjerni gasovod za prijenos prirodnog gasa biti dužine 13 kilometara, a u Rumuniji 86.

Projektovan kapacitet interkonektora je najmanje 1,6 milijardi kubika gasa, a dionica u Srbiji biće završena do 2027. godine.

Na ovaj način, prenose srbijanski mediji, Srbija će dobiti još jedan pravac snabdijevanja prirodnim gasom, povezujući čvorište Mokrin u Srbiji sa transportnim gasovodom BRUA u Rumuniji.
Đedović Handanović je rekla da je saradnja Srbije i Rumunije u energetici "važan oslonac sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za građane i privredu u obje države, o čemu govori i podatak da je u 2023. čak 28 odsto ukupne razmjene činila trgovina električnom energijom".

"Zahvaljujuću povezivanju sa Rumunijom i Bugarskom, a u narednom periodu i sa Sjevernom Makedonijom, Srbija postaje nezaobilazna tranzitna zemlja i važan partner u obezbjeđivanju energetske sigurnosti zemalja centralne i istočne Evrope kada je snabdijevanje gasom u pitanju", rekla je ministarka.

Rumunski minister energetike Sebastijan Burduž je ocijenio da je neophodno da energija lako teče između Srbije i Rumunije, istakavši da dvije zemlje blisko sarađuju i na ubrzavanju elektroenergetskih interkonekcija.

Gasni interkonektor Srbija ima sa susjednom Bugarskom, a pušten je u probni rad u decembru 2023. godine. Putem ovog interkonektora Srbija će nabavljati gas iz Azerbejdžana, kojim će nadomjestiti 13 odsto potreba.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.