POLITIKA I DRUŠTVO

Ide sporo: Šta je sa projektom "Sarajevo pametni grad"

Projekt "Sarajevo pametni grad"  ne odvija se kako je planirano, priznao je kantonalni premijer Nihad Uk u razgovoru sa Federalnu televiziju

Ide sporo: Šta je sa projektom "Sarajevo pametni grad"

Projekt "Sarajevo pametni grad"  ne odvija se kako je planirano, priznao je kantonalni premijer Nihad Uk u razgovoru sa Federalnu televiziju govoreći o 100 dana rada nove Vlade Kantona Sarajevo.

Na novinarsko pitanje da  li je na čekanju 300 miliona KM sredstava u okviru projekta, Uk je rekao da nije siguran da li je riječ o tolikom iznosu, ali je dodao da se određene aktivnosti odvijaju po različitim segmentima. 

- Nisam siguran o tom iznosu. Pametni grad se radi u različitim segmentima, različitim resorima. I ako mislimo na ovo posljednje što smo dobili od Evropske unije, to se odnosi na vodovod i vodovodnu mrežu u Kantonu Sarajevo. Što se tiče "pametnog grada" u segmentu saobraćaja već se radi na adaptivnom upravljanju saobraćajem. Osnovana ja jedinica i pronađen smještaj  za tu jedinicu - bit će u Skenderiji. Implementirat ćemo projekat koji će pratiti saobraćaj, svaku raskrsnicu u Kantonu Sarrajevo, i na taj način  dozirati semafore kada će biti zeleno, kada crveno kako bi se smanjile gužve, kazao je Uk. 
Na pitanje da li projekat "pametni grad" postoji, Uk je odgovorio potvrdno.
- Imamo projekat. Projekat teče ako govorimo o saobraćaju. U različitim segmentima se radi, u pitanju je više projekata u jednom pametnom sistemu koji je planiran. To sporo ide, ali radimo na tome, objasnio je Uk.

Foto: Nihad UK - Vlada KS

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.